Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

  • wyświetlono: 553 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, choć lepiej upiec je w przeddzień, wtedy sprawniej się go przekroi.

AnetaJ

Składniki

Ciasto
250g margaryny
125g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Szczypta soli
4 jajka
2 łyżki rumu
250g mąki
3 łyżeczki kakao w proszku
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
170g startej na wiórki czekolady
100g startych na wiórki orzechów włoskich

Krem
3/4litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 szklanka cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 żółtka
1/2 kostki masła

Czekolada do dekoracji
Rum do ponczowania

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

  • 1. Ciasto - Margarynę utrzeć na gładką masę. Powoli, małymi porcjami dodawać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie kolejno dodawać jajka - każde chwilę ucierać. Na koniec dodać rum, wymieszać.
    Mąkę połączyć z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę dodawać do utartej masy na przemian z startą czekoladą i orzechami.
  • 2. Formę o średnicy około 25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy, wierch wyrównać. Piec 70-75min w 180stopniach.
    Ciasto wyjąć w piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Krem - Szklankę zimnego mleka wymieszać dobrze z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę z mąki i żółtek, intensywnie mieszając zagotowane mleko. Należy uważać, by nie utworzyły się grudki. Gotować minutę i odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
  • 4. Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić na paterze, nasączyć delikatnie rumem (lub rumem z przegotowaną zimną wodą), posmarować połową kremu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem i udekorować startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekrem budyniowytort czekoladowytort orzechowyprosty przepisprosty tortTort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

 Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z jaglaną masą kokosowo-czekoladową - bez cukru i nabiału

Dodane przez: Ewa Mróz

Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z...

Zapraszam na zdrową propozycję...

przekrój

Dodane przez: kiciax1

Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą...

ma niepowtarzalny smak dzięki ciastu...

Biszkopt z masą budyniową

Dodane przez: juchab

Biszkopt z masą budyniową

szybkie i pyszne

Cappuccino z masą orzechowo-czekoladową.

Dodane przez: zielony liść

Cappuccino z masą orzechowo-czekoladową.

Inna wersja ciasta 3-bit, bez pieczenia.

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort egipski z masą budyniową

To po prostu rozkosz dla podniebienia.

Tort z gotową masą czekoladową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort z gotową masą czekoladową

Mój pierwszy w życiu tort - dekoracje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE