Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotne, smaczne i efektownie wygląda. Łatwe w przygotowaniu, choć lepiej upiec je w przeddzień, wtedy sprawniej się go przekroi.

Składniki:

  • Ciasto
    250g margaryny
    125g cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    Szczypta soli
    4 jajka
    2 łyżki rumu
    250g mąki
    3 łyżeczki kakao w proszku
    2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    170g startej na wiórki czekolady
    100g startych na wiórki orzechów włoskich

    Krem
    3/4litra mleka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 szklanka cukru
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 żółtka
    1/2 kostki masła

    Czekolada do dekoracji
    Rum do ponczowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto - Margarynę utrzeć na gładką masę. Powoli, małymi porcjami dodawać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość ucierać tak długo, aż powstanie jednolita masa. Następnie kolejno dodawać jajka - każde chwilę ucierać. Na koniec dodać rum, wymieszać.
    Mąkę połączyć z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę dodawać do utartej masy na przemian z startą czekoladą i orzechami.
  • 2. Formę o średnicy około 25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy, wierch wyrównać. Piec 70-75min w 180stopniach.
    Ciasto wyjąć w piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Krem - Szklankę zimnego mleka wymieszać dobrze z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę z mąki i żółtek, intensywnie mieszając zagotowane mleko. Należy uważać, by nie utworzyły się grudki. Gotować minutę i odstawić z ognia do całkowitego wystygnięcia. Masło rozetrzeć płaską końcówką miksera, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do połączenia składników na krem.
  • 4. Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić na paterze, nasączyć delikatnie rumem (lub rumem z przegotowaną zimną wodą), posmarować połową kremu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałym kremem i udekorować startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować