Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

  • wyświetlono: 2079 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Połączenie czekolady i orzechów idealnie się komponuje. Wzbogaciłam tort dżemem porzeczkowym oraz ponczem kakaowym z alkoholem. Zrobienie ciasta zajęło mi trochę czasu, ale opłacało się - wyszło rewelacyjne!

DSC_2364

Składniki

tortownica - średnica 26cm

biszkopt: 7 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, 2 łyżki gorzkiego kakao, 5 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ciasto orzechowe: 250g orzechów włoskich, 5 białek, niepełna szklanka drobnego cukru, 1 i 1/2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka maki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem: 1/2 litra mleka, cukier waniliowy, 5 żółtek, szklanka cukru, budyń śmietankowy, 200 g masła
polewa czekoladowa: 2 łyżki masła, pół szklanki cukru, po 2 łyżki mleka i wody, 2 łyżki kakao
poncz: szklanka wrzątku, 2 łyżki kakao, łyżka spirytusu
dodatkowo: dżem porzeczkowy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-orzechowy z masą budyniową

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.Po upieczeniu ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie przeciąć wzdłuż na dwa placki.

    Kakao zalać wrzątkiem, kiedy ostygnie, dodać alkohol. Wystudzonym ponczem polać dolny biszkopt. Do tego wykorzystać połowę ponczu. Następnie posmarować nasączony spód dżemem.


    Białka do ciasta orzechowego ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone lub zmielone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Piec w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
    Oba biszkopty najlepiej upiec dzień przed przełożeniem kremem.


    Odlewamy pół szklanki mleka do przygotowania kremu, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem, dodać do nich proszek budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące się na małym ogniu mleko i ugotować gęsty budyń, powoli mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia i do jeszcze gorącego, łyżka po łyżce dodawać zimne masło, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Gotową odstawić do schłodzenia.

    Masło do polewy roztopić, dodać mleko, wodę i cukier, na koniec przesypać kakao i ucierać pałką, aby nie powstały grudki. Lekko przestudzoną polewamy ciasto.


    Przekładanie ciasta.
    Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch ciasta polać polewą kakaową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcitortWiśnieczekoladowebakalioweorzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

 Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z jaglaną masą kokosowo-czekoladową - bez cukru i nabiału

Dodane przez: Ewa Mróz

Bezglutenowy tort orzechowo-marchewkowy z...

Zapraszam na zdrową propozycję...

przekrój

Dodane przez: kiciax1

Sernik z kulkami ciasta orzechowego i masą...

ma niepowtarzalny smak dzięki ciastu...

Biszkopt z masą budyniową

Dodane przez: juchab

Biszkopt z masą budyniową

szybkie i pyszne

Cappuccino z masą orzechowo-czekoladową.

Dodane przez: zielony liść

Cappuccino z masą orzechowo-czekoladową.

Inna wersja ciasta 3-bit, bez pieczenia.

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort egipski z masą budyniową

To po prostu rozkosz dla podniebienia.

Tort z gotową masą czekoladową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort z gotową masą czekoladową

Mój pierwszy w życiu tort - dekoracje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE