Tort czekoladowo-krówkowy

4.5 (166 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Tort wykonany jest z czterech, bardzo aromatycznych biszkoptów czekoladowych i przełożony kremem krówkowym.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Tort czekoladowo-krówkowy


    SKŁADNIKI: (tortownica o średnicy 22-25 cm) (czas przygotowania: ok .3 godziny + czas oczekiwania)

    BISZKOPT:

    10 jajek
    350 g cukru (drobnego)
    250 ml oleju
    250 g jogurtu (grecki)
    450 g mąki
    2 płaskie łyżeczki sody
    1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki kakao (czubate)
    100 g gorzkiej czekolady

    MASA KRÓWKOWA:

    125 g miękkiego masła
    400 g masy krówkowej


    POLEWA CZEKOLADOWA

    250 g czekolady może być gorzka lub mleczna
    200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    1 łyżka wódki
    kilka kropli aromatu arakowego

    POLEWA CZEKOLADOWO-KRÓWKOWA

    2 łyżki masy krówkowej
    100 g czekolady mlecznej
    1 łyżka masła
    Dodatkowo kilka czekoladek do dekoracji













Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-135j160 1. Tortownicę posmarować masłem. Następnie z pergaminu należy wyciąć krążek (o średnicy naszej tortownicy) i wyłożyć jej dno. Boki zaś należy wyłożyć pergaminowym kołnierzem (musi wystawać kilka cm ponad tortownicę).
  • image-1t5e5tv 2. Mąkę przesiać z sodą i kakao. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej.

    Jajka miksujemy z cukrem i solą na kogel-mogel (ok. 5 minut).
    Do masy jajecznej wlać olej, jogurt,czekoladę i razem zmiksować.
    Następnie wsypać kwasek cytrynowy, pieprz, cynamon, kawę i przesianą mąkę z sodą i kakao. Dokładnie wymieszać lub zmiksować mikserem na małych obrotach.
    Przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnie.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok.60 - 70 minut.
    Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem środek czy jest upieczony (patyczek musi być suchy). Biszkopt pozostawić do schłodzenia.
    Uwaga! Przez pierwsze 30 minut nie otwieramy piekarnika.
  • image-0pcg41e 3. MASA KRÓWKOWA:
    Masło miksujemy do białości.
    Następnie stopniowo dodajemy zimną masę krówkową i wszystko dokładnie miksujemy.
    Odłożyć dwie łyżki masy do przygotowania polewy.
  • image-223hjvd 4. POLEWA CZEKOLADOWA:
    Czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem skondensowanym niesłodzonym.
    Nie gotować,rozpuszczoną lekko przestudzić. Wlać wódkę i aromat , wymieszać. Pozostawić do schłodzenia w temperaturze pokojowej.
  • image-2aj2msq 5. BISZKOPT:
    Zimny biszkopt wyrównać i przekroić na cztery krążki.
    Każdy posmarować polewą czekoladową i pozostawić na ok. 20 minut żeby dobrze wsiąkła czekolada.
    Po kilku minutach przełożyć trzy blaty i bok masą krówkową.(wierzch czyli czwarty blat nie smarować masą)
    Przygotować polewę czekoladowo-krówkową tj. do rondelka dodać masło i połamaną w kostkę czekoladę, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszająć ; do rozpuszczonej dodać dwie łyżki masy krówkowej i energicznie połączyć. Polewa szybko gęstnieje i jest lekko ciągnąca jak krówka. Należy jeszcze dobrze ciepłą wyłożyć na wierzchni blat i szybko rozprowadzić. Udekorować kilkoma czekoladkami lub posypać tartą czekoladą.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować