1041 Pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania tort. Klasyczny biszkopt przełożony obłędnie smacznym kremem czekoladowo bakaliowym, do tego czekoladowa polewa, nie można chcieć nic więcej. Pychotka!
Tort czekoladowo bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt – białka ubić na sztywno, wsypać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i po łyżce mąki, cały czas mieszając. Na koniec wlać ocet, wymieszać. Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i piec w temp 180 stopni, przez 30 minut.
Po ostudzeniu przekroić na 2 części.
Krem – mleko, cukier, kakao i 60g masła zagotować mieszając, następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Rodzynki sparzyć i osączyć, orzechy posiekać. Pozostałe masło utrzeć na puch, po czym dodawać po łyżce masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną, ale płynną galaretkę i wódkę. Na koniec dodać rodzynki i orzechy, wymieszać krem.
Spód ciasta umieścić na paterze, nasączyć delikatnie wódką (lub wódką z przegotowaną zimną wodą), posmarować kremem – rozstawić trochę na pokrycie boków tortu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wysmarować boku tortu.
Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i posypać mielonymi orzechami.
Komentarze