Tort cytrynowy z plastrami cytrusów

  • wyświetlono: 251 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort z ułożonymi plastrami owoców ma bardzo przyjemny, orzeźwiający smak, który zawdzięcza lemon curd dodanemu do śmietany. Plastry cytryny, limonki, pomarańczy i grejpfruta tworzą na jasnym tle kremu barwne wyraziste plamy. Taki tort pełen kolorów potrafi przyciągnąć wzrok i zachęcić do zjedzenia całkiem sporego kawałka.

zdjecie-01
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

6 jajek
160 g drobnego cukru
140 g mąki pszennej
70 g maki ziemniaczanej
1000 ml śmietany 36%
250 g sera mascarpone
5 łyżek cukru pudru
poncz (200 ml herbaty z cytryną i olejkiem rumowym)
cienkie plastry limonki, cytryny, grejpfruta i pomarańczy
100 g borówek amerykańskich
liście melisy
• lemon curd:
2 cytryny
2 jajka
1 żółtko
pół szklanki cukru
70 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Tort cytrynowy z plastrami cytrusów

  • 1. Przygotowujemy lemon curd. Jajka i żółtko ubijamy z cukrem na parze. Dokładamy sok i skórkę otartą z cytryn oraz masło. Cały czas energicznie mieszamy, aby jajka się nie ścięły.
    Przestajemy mieszać po kilku minutach, kiedy krem zgęstnieje. Krem przecieramy przez sitko i wstawiamy do lodówki.

    Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy białka, a kiedy zgęstnieją dodajemy do nich stopniowo drobnego cukru. Dokładamy po jednym jajku. Przesiane mąki delikatnie łączymy z masą.

    Masą napełniamy tortownicę z natłuszczonym dnem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy w otwartym piekarniku. Z formy wyjmujemy, kiedy ostygnie.

    Ubijamy śmietanę. W trakcie ubijania dodajemy lemon curd, ser mascarpone i cukier puder. Gotowy krem o gęstej kremowej konsystencji umieszczamy na pół godziny w lodówce.

    Rozcinamy biszkopt na trzy blaty blaty. Składamy tort nasączając kolejno ponczem blaty i pokrywając je kremem. Krem rozprowadzamy na boku tortu i wyrównujemy.

    Układamy plastry cytrusów, borówki i liście melisy. Schładzamy w lodówce.

Porady

Przygotowanie tortu najwygodniej jest rozłożyć na dwa dni. Dzień przed składaniem tortu powinno się przygotować lemon curd. Krem z cytryny pozostawiony na noc w lodówce będzie miał odpowiednią temperaturę i gęstość, kiedy na drugi dzień dodamy go do schłodzonej bitej śmietany i połączymy z mascarpone. Biszkopt też najpraktyczniej jest upiec dzień wcześniej. Okryty ściereczką kuchenną lekko podeschnie i będzie wygodny do przekrojenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptkremurodzinyświętaowocekarnawałimprezaz krememcytrusyz owocamicytrynowe

Komentarze

Podobne przepisy

Tort cytrynowy z masą cukrową

Dodane przez: sarusczarus

Tort cytrynowy z masą cukrową

pyszny tort z kremem maślanym o...

Tort sernikowy mocno cytrynowy

Dodane przez: ewaeu

Tort sernikowy mocno cytrynowy

To jest pyszny pieczony sernik...

Tort mega cytrynowy

Dodane przez: 2milutka

Tort mega cytrynowy

Wiosenny tort dla amatorów słodko-kwaśnych...

ciasto cytrusowe

Dodane przez: Ejszetka

Ciasto owocowe z dominującą nutą cytrusów

Zdrowe ciasto? Czemu nie? ;-) Jeżeli...

Tort cytrynowo-kokosowy

Dodane przez: iziona

Tort kokosowo-cytrynowy

Pyszny tort z przebijająca się...

image-279nrk6

Dodane przez: mania87

Tort jagodowo cytrynowy

Jest to propozycja mało słodkiego,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE