Tort cytrynowy z plastrami cytrusów

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z ułożonymi plastrami owoców ma bardzo przyjemny, orzeźwiający smak, który zawdzięcza lemon curd dodanemu do śmietany.

Plastry cytryny, limonki, pomarańczy i grejpfruta tworzą na jasnym tle kremu barwne wyraziste plamy. Taki tort pełen kolorów potrafi przyciągnąć wzrok i zachęcić do zjedzenia całkiem sporego kawałka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    160 g drobnego cukru
    140 g mąki pszennej
    70 g maki ziemniaczanej
    1000 ml śmietany 36%
    250 g sera mascarpone
    5 łyżek cukru pudru
    poncz (200 ml herbaty z cytryną i olejkiem rumowym)
    cienkie plastry limonki, cytryny, grejpfruta i pomarańczy
    100 g borówek amerykańskich
    liście melisy
    • lemon curd:
    2 cytryny
    2 jajka
    1 żółtko
    pół szklanki cukru
    70 g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Tort cytrynowy z plastrami cytrusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy lemon curd. Jajka i żółtko ubijamy z cukrem na parze. Dokładamy sok i skórkę otartą z cytryn oraz masło. Cały czas energicznie mieszamy, aby jajka się nie ścięły.
    Przestajemy mieszać po kilku minutach, kiedy krem zgęstnieje. Krem przecieramy przez sitko i wstawiamy do lodówki.

    Oddzielamy żółtka od białek. Miksujemy białka, a kiedy zgęstnieją dodajemy do nich stopniowo drobnego cukru. Dokładamy po jednym jajku. Przesiane mąki delikatnie łączymy z masą.

    Masą napełniamy tortownicę z natłuszczonym dnem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 40 minut. Upieczony biszkopt zostawiamy w otwartym piekarniku. Z formy wyjmujemy, kiedy ostygnie.

    Ubijamy śmietanę. W trakcie ubijania dodajemy lemon curd, ser mascarpone i cukier puder. Gotowy krem o gęstej kremowej konsystencji umieszczamy na pół godziny w lodówce.

    Rozcinamy biszkopt na trzy blaty blaty. Składamy tort nasączając kolejno ponczem blaty i pokrywając je kremem. Krem rozprowadzamy na boku tortu i wyrównujemy.

    Układamy plastry cytrusów, borówki i liście melisy. Schładzamy w lodówce.

Porady

Przygotowanie tortu najwygodniej jest rozłożyć na dwa dni. Dzień przed składaniem tortu powinno się przygotować lemon curd. Krem z cytryny pozostawiony na noc w lodówce będzie miał odpowiednią temperaturę i gęstość, kiedy na drugi dzień dodamy go do schłodzonej bitej śmietany i połączymy z mascarpone. Biszkopt też najpraktyczniej jest upiec dzień wcześniej. Okryty ściereczką kuchenną lekko podeschnie i będzie wygodny do przekrojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytrusy Cytryna Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort cytrynowo-kokosowy

To może cię zainteresować