Tort Cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 3 min

Bardzo lubie lekkie ciasta o smaku owoców . smak cytryn jest orzeżwiający i aromatyczny dlatego tez , z myśląo orzeźwieniu w upalny dzień powstał ten tort,który miał byc uwiecznieniem Chrzcin dziecka mojej znajomej.

  • 3 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jajek

    1 szklanka mąki pszennej

    6 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka octu


    Krem:
    600 ml śmietany 36 %
    60 dag. serka mascarpone
    6 łyżeczek żelatyny
    1 szklanka cukru pudru
    250 ml. lemon curd (1 szklanka)

    Lemon Curd
    3 soczyste cytryny
    3 duże jajka
    1 szkl cukru kryształu
    2 czubate łyżki masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


    poncz. 250 ml. napoju "sprite" 100 ml. wódki
    dodatkowo 2 słoiki dżemu morelowego najlepiej domowej roboty

    dekoracja. Masa Cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, które wcześniej mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem i odstawiamy do wyrośnięcia, miksujemy wraz z zółtkami do uzyskania puszystej masy . dodajemy mąki przesiane Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

    Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.

    Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). upiec 2 biszkopty.

    wykonanie lomon Curd
    Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. Jajka miksujemy do uzyskania piany jak na biszkopt
    Jajka łączymy w rondelku z grubym dnem z cukrem dodajemy sok z wycisnietych cytryn i skórkę otarta na tarce do cytrusów z 2 cutrynoraz mąke ziemniaczana . mieszamy do połączenia sie składników a następnie podgrzewamy na niewielkim gazie cały czas mieszając Trzymamy na ogniu tak ok max.5 miut aż zrobi się mlecznożółty kolor i będzie gesty.
    do gorącego kremu dajemy dwie czubate łżki zamrożonego masła i szybko ucieramy aby sie rozpuściło.studzimy.

    Przygotowanie kremu. Smietanę ubijamy na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy serek mascarpone z cukrem pudremu i lemon curdem. żelatyne zalewamy 100 ml. zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy do uzyskania gładkiego płynu.studzimy i dodajemy do ubitego serka cały czas mieszając aby składniki sie połaczyly.Serek mieszamy delikatnie z ubita smietana na puszysty krem.
    biszkopty przekrawamy na pół. blaty nasączamy pączem smarujemy dzemem morelowym i przekładamy kremem mascarpone. całąść dekorujemy według uznania

Porady

Dżem morelowy najlepiej domowej roboty,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować