Tort cytrynowo śmietankowy

4.5 (200 ocen)

Mój pierwszy tort który samodzielnie zrobiłam. Słodki smak połączony z kwaśnym stanowi ciekawą i bardzo smaczną całość.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 rozdzielone jajka
    pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szklanka cukru

    Masa śmietankowa:

    350 ml śmietanki 30%
    2 serki homogenizowane o smaku śmietankowym
    2 opakowania śmietanfixu
    4 łyżki cukru

    Masa cytrynowa:

    szklanka mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    3 łyżki cukru

    sok i starta skórka z 2 dużych cytryn
    250 g margaryny

    Do nasączania biszkoptu:

    3 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort cytrynowo śmietankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt.

    Do ubitych na pianę białek dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.

    Delikatnie łączymy z mąka przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtkami.

    Pieczemy około 30 minut w 220 stopniach.

    Wystudzony przekrajamy na 3 części.
  • 2. W czasie pieczenia biszkoptu robimy budyń a następnie z niego masę cytrynową.

    Pół szklanki mleka zagotowujemy i dolewamy do niej drugą połowę mleka wymieszaną dokładnie (aby nie było grudek) z mąką, jajkami i cukrem.

    Cały czas mieszając zagotowujemy i czekamy aż zgęstnieje.

    Do przestudzonego budyniu dolewamy sok z cytryny miksując na wysokich obrotach a następnie dodajemy margarynę ( w temperaturze jak reszta składników) i miksujemy dalej.
  • 3. Przygotowujemy masę śmietankową.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno dodając do niej cukier i śmietanfix.

    Dodajemy serki homogenizowane i miksujemy juz na mniejszych obrotach, do połączenia składników.

    Każdą część biszkoptu nasączamy wodą z cytryną.

    Na pierwszą część wykładamy masę cytrynową (zostawiamy 2-3 łyżki do ozdoby), na kolejną śmietankową.

    Resztę masy śmietankowej rozsmarowujemy na górnym biszkopcie oraz bokach tortu.
  • 4. Tort ozdabiamy według uznania.
    Smacznego :)

Porady

Może zdarzyć się tak, że masa cytrynowa się zważy co niestety przytrafiło się także mi. Jednak udało mi się ją uratować :) W takiej sytuacji należy włożyć miskę z masą do garnka z zagotowaną wodą i miksować do czasu aż masa stanie się dobra. Proste i działa :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować