Tort choinki

  • wyświetlono: 297 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki tort będzie na pewno ciekawym pomysłem na Boże Narodzenie.

hahaha 015
  • 4 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na biszkopt x2

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- zielony barwnik spożywczy

Krem:

- bita śmietana typu Śnieżka

- 200 ml mleka

- 1 płaska łyżka żelatyny

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

- 3 wafelki do lodów

- bita śmietana typu Śnieżka

- 150 ml mleka

- zielony barwnik spożywczy

- cukrowe śnieżynki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort choinki

  • 1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  • 2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
  • 3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
  • 6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
  • 7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.
  • 8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.
  • 9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.
  • 10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
  • 11. Krem dzielimy na dwie części. Jedną musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
  • 12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.
  • 14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
  • 15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!

Porady

Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortświętamój pomysłboże narodzeniebarwniki spożywczekolorowy tortz bitą śmietanąświąteczny stółprzepis_miesiąca1000zielony tortz mlekiem w proszkukreatywny tortrożki do lodów

Komentarze

Podobne przepisy

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Marta199401

Tort czekoladowy

Pyszny czekoladowy tort na każdą...

SpongeBob

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort SpongeBob

Uwielbiam dekorować torty w stylu...

Tort królik

Dodane przez: Elisa

Tort królik

Ciekawy tort na Wielkanoc. Można...

Tort

Dodane przez: MagdaD123

Tort rafaello

Przepyszny, puszysty , wilgotny...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: Patrycja33

Tort Szwarcwaldzki

Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE