1.Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
2.Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3.Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.
4.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
6.Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
7.Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.
8.Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.
9.Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.
10.Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
11.Krem dzielimy na dwie części. Jedną musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
12.Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
13.Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.
14.Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
15.Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!
Porady
Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.
Komentarze