Tort choinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Taki tort będzie na pewno ciekawym pomysłem na Boże Narodzenie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na biszkopt x2

    - 2 jajka

    - 2 łyżki mąki tortowej

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    - zielony barwnik spożywczy

    Krem:

    - bita śmietana typu Śnieżka

    - 200 ml mleka

    - 1 płaska łyżka żelatyny

    - 2 łyżki wody

    - 2 łyżki mleka w proszku

    Dodatkowo:

    - 3 wafelki do lodów

    - bita śmietana typu Śnieżka

    - 150 ml mleka

    - zielony barwnik spożywczy

    - cukrowe śnieżynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort choinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy.
  • 2. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
  • 3. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy jeszcze barwnik i ponownie mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut.
  • 6. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia.
  • 7. Tak samo musimy upiec jeszcze jeden biszkopt.
  • 8. Biszkopty odstawiamy i przygotowujemy krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na chwilę.
  • 9. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Następnie dodajemy jeszcze letnią żelatynę. Nie może ona być ani zimna, ani za ciepła. Ubijamy.
  • 10. Do kremu dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
  • 11. Krem dzielimy na dwie części. Jedną musi być nieco większa od drugiej. Przekładamy biszkopty. Pozostałą masą smarujemy wierzch i boki tortu.
  • 12. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • 13. Z kolei przygotowujemy choineczki. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy barwnik i ponownie ubijamy.
  • 14. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy małe rozetki na wafelkach. Na sam czubeczek dajemy cukrową śnieżynkę.
  • 15. Choinki układamy na torcie i gotowe. Smacznego!

Porady

Jeśli robimy choineczki polecam nie robić rozetek do końca, tylko zostawić czubeczek aby lepiej nam byłoby je przenieść. Potem na torcie dokończyć choinkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mleko w proszku

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować