Tort chałwowy z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Dla osób lubiących chałwę, ten tort będzie rozkoszą dla podniebienia.

Składniki:

  • Biszkopt: forma kwadratowa o boku 24 cm

    To jest proporcja na jeden blat biszkoptu, czyli trzeba upiec 3 takie blaty.
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru drobnego
    3/4 szklanki mąki tortowej
    szczypta soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać powoli cukier i żółtka. Chwilę miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ręcznie drewnianą łyżką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. przez około 20 minut.

    Mus truskawkowy:
    0,5 kg truskawek ( świeżych lub mrożonych)
    3 galaretki truskawkowe

    Truskawki dobrze zblendować, następnie przelać do rondelka, dolać wody ( w sumie żeby było 1000 ml płynu wraz z truskawkami i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia, po czym wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

    Krem chałwowy:
    750 gram mascarpone
    600 ml śmietany 30%
    750 gram chałwy waniliowej

    Mascarpone i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy na gładki jednolity krem. Po czym dodajemy starta na grubych oczkach chałwę i ręcznie mieszamy.

Tort chałwowy z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na pierwszy krążek biszkoptu wykładamy mus truskawkowy ( musi mieć konsystencje galaretowatą), przykrywamy drugim krążkiem. I wkładamy do lodówki by mus całkowicie związał. Po czym wykładamy połowę kremu chałwowego, przykrywamy trzecim krążkiem i smarujemy pozostałym kremem. Wyrównujemy i schładzamy w lodówce.

    Dekorujemy według uznania, ja użyłam opłatka jadalnego, truskawek i śmietany 30%.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy