Tort chałwowy bez pieczenia

0 (0 ocen)

Tort łączy słodki smak chałwy z kwaskowatym smakiem wiśni. Zadowoli każdego łasucha.

Składniki:

  • 250 g kakaowych herbatników
    opakowanie biszkoptów typu "kocie języczki"
    1 słoiczek wiśniowej konfitury
    5 łyżek amaretto
    1 szklanka mocnego naparu kawy

    Masa chałwowa:
    300 g miękkiego masła
    250 g chałwy
    1 budyń waniliowy
    400 ml mleka
    1 łyżka cukru
    odrobina amaretto

Tort chałwowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu.
  • 2. Masło ucieramy stopniowo dodając przestudzony budyń na zmianę z chałwą.Na koniec dodajemy kilka łyżek amaretto.
  • 3. Kawę łączymy z amaretto i w powstałym ponczu moczymy kolejne herbatniki, układając je następnie na dnie tortownicy. Na warstwę herbatników wykładamy pierwszą porcję kremu chałwowego, po czym układamy na wierzchu biszkopty również zanurzone wcześniej w ponczu. Przestrzenie między biszkoptami wypełniamy konfiturą wiśniową. Całość przykrywamy drugą porcją kremu. Znowu układamy warstwę biszkoptów nasączonych ponczem i ostatnia część kremu. Całość chłodzimy kilka godzin.

Komentarze

Podobne przepisy