Tort chałowowy-waniliowy z czekoladową koronką i bezą

0 (0 ocen)

Przepis na ciasto inspirowany przepisem z blogu "Śladami słodkiej babeczki." Jednak ciasto zrobiłam "po swojemu" i przepis stanowi tylko bazę mojego tortu.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
    Na biszkopt:
    3 jaja
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    aromat śmietankowy

    Na bezę:
    3 białka
    szczypta soli
    2/3 szkl cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Na masę chałwową:
    300 g masła 82%
    200 g chałwy waniliowej
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2 łyżki cukru
    500 ml mleka
    1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Do ozdoby:
    100 g czekolady mlecznej
    srebrne kuleczki dekoracyjne
    Na poncz:
    1/2 szkl ciepłej wody
    2 łyżeczki cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort chałowowy-waniliowy z czekoladową koronką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Mąki wymieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodając cukier nadal ubijać.Kiedy piana już będzie utrwalona cukrem zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st, bez termoobiegu przez 25-30 min.
  • 2. Beza. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia narysować kółko wielkości tortownicy i wyłożyć na to pianę. Nie wykładać do samych brzegów kółka bo piana urośnie. Bezę suszyć w 120 st przez 2,5-3 godziny. Zostawić do ostygnięcia w piekarniku.
  • image-030ip6k 3. Krem. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki,resztę mleka zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i cukrem. Wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń często mieszając. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch.
    Masło w temp.pokojowej ubić na pianę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i pokruszoną chałwę.
  • image-0j5v082 4. Z wody aromatu i cukru tworzymy poncz, którym nasączamy biszkopt.Otaczamy biszkopt metalową obręczą i wykładamy 1/2 masy chałowowej.
  • image-0o02r8l 5. Na masę kładziemy bezę i znów masę chałwową. (kilka łyżek zostawiamy na posmarowanie boków. Odstawiamy masę do zastygnięcia. Kiedy masa zastygnie ściągamy obręcz i smarujemy boki tortu.
  • 6. Czekoladę rozpuszczamy nad parą i za pomocą szprycy lub papierowego rożka ozdabiamy tort w koronkę (ja robiłam to małą strzykawką. NA samy końcu układamy kuleczki cukrowe i odstawiamy tort aby czekolada zastygła. Smaczngo.

Porady

Czekoladową koronkę można również wykonać na papierze do pieczenia i później delikatnie przenieść na tort kiedy czekolada już zastygnie. Wtedy mamy taką przewagę, że wybrany wzór można wcześniej na papierze narysować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować