Tort cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oba biszkopty przygotować oddzielnie.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. W następnej kolejności żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką.
Do jednego biszkoptu należy dodać jeszcze kakao, do drugiego cappucino. Wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, wyciągnąć biszkopt z tortownicy. Identycznie postąpić z drugim.
Kiedy oba wystygną, przeciąć je wzdłuż na równe blaty.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem, dodajemy również stopniowo mascarpone. Masę dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy cappucino, do drugiej natomiast 2 łyżki masy krówkowej. Uważać, aby nie dać za dużo, gdyż krem zrobi się za rzadki.
Wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą.
W międzyczasie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać mleko skondensowane słodzone. Dodać również kawę rozpuszczalną.
Przełożenie:
Blat biszkoptu cappucino - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu kakaowego - poncz - masa z masą krówkową - blat biszkoptu kakaowego - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu cappucino - poncz.
Wierzch, jak i boki posmarować tynkiem z masła i mleka skondensowanego. Boki obłożyć orzechami/herbatnikami, a wierzch dowolnie udekorować. U mnie są to wiórka czekoladowe.
Komentarze