Tort cappucino

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam wszystko, co jest związane z kawą i cappucino!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.

    Biszkopt kakaowy:
    * 4 jajka
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 3 łyżki cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 łyżki kakao

    Biszkopt cappucino:
    * 4 jajka
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 3 łyżki cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    * 2 łyżki cappuccino (w proszku)

    Krem:
    * 400 g śmietany 30%
    * 300 g serka mascarpone
    * 4,5 łyżki cukru pudru
    * 2 łyżki masy krówkowej
    * 1,5 łyżki cappuccino w proszku

    Poncz:
    * 100 ml likieru kawowego
    * 100 ml herbaty

    Dodatkowo:
    * 130 g masła
    * 130 g mleka skondensowanego słodzonego
    * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi)

    Dekoracja:
    * wiórka czekoladowe
    * rodzynki
    * pokruszone herbatniki lub zmielone orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Kawy Cappuccino Tort kawowy

Tort cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba biszkopty przygotować oddzielnie.

    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. W następnej kolejności żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką.

    Do jednego biszkoptu należy dodać jeszcze kakao, do drugiego cappucino. Wymieszać.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, wyciągnąć biszkopt z tortownicy. Identycznie postąpić z drugim.

    Kiedy oba wystygną, przeciąć je wzdłuż na równe blaty.

    Krem:

    Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem, dodajemy również stopniowo mascarpone. Masę dzielimy na 2 części.

    Do jednej dodajemy cappucino, do drugiej natomiast 2 łyżki masy krówkowej. Uważać, aby nie dać za dużo, gdyż krem zrobi się za rzadki.

    Wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą.

    W międzyczasie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać mleko skondensowane słodzone. Dodać również kawę rozpuszczalną.

    Przełożenie:

    Blat biszkoptu cappucino - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu kakaowego - poncz - masa z masą krówkową - blat biszkoptu kakaowego - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu cappucino - poncz.

    Wierzch, jak i boki posmarować tynkiem z masła i mleka skondensowanego. Boki obłożyć orzechami/herbatnikami, a wierzch dowolnie udekorować. U mnie są to wiórka czekoladowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować