Tort cappuccino w polewie

0 (0 ocen)

Upiekłam na 4 urodziny mojego siostrzeńca. Smakował dzieciom i dorosłym, nie za słodki- w sam raz!

Składniki:

  • biszkopt:
    mała forma
    5 jajek
    po pół szklanki mąki i mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    masa:
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    kilka kropel zapachu waniliowego
    6 łyżek wrzątku
    3 łyżki czubate pudru
    dodatkowo:
    pół szklanki mocnego cappuccino
    słoik ok 500ml powideł śliwkowych
    polewa czekoladowa ciemna
    kilka rurek z kremem czekoladowych i waniliowych
    wstążka do związania tortu
    kolorowe pisaki lukrowe do ozdabiania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort cappuccino w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puch cukrem. Dodajemy po jednym żółtku.
    Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem i kakaem, po łyżce dodajemy, miksując na małych obrotach.
    Pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Przecinamy na 3 równe części.
  • 2. Smetanę ubijamy z pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy łyżkę śmietany , wlewamy , wkrapiamy zapach , dokładnie mieszamy.
  • 3. Placki nasączamy cappuccino.
    Dolny smarujemy powidłami, przykrywamy, smarujemy masą śmietanową, przykrywamy. Lekko dociskamy.
  • 4. Polewę roztapiamy, polewamy ciasto. Po zastygnięciu wykonujemy odpowiedni napis lub rysunek.
  • 5. Rurki przecinamy na pół, układamy dookoła dopiero przed podaniem tortu ponieważ mogą rozmięknąć. Związujemy wstążeczką

Porady

Tort najlepiej upiec dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować