Upiekłam na 4 urodziny mojego siostrzeńca. Smakował dzieciom i dorosłym, nie za słodki- w sam raz!
Składniki:
biszkopt:
mała forma
5 jajek
po pół szklanki mąki i mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
kilka kropel zapachu waniliowego
6 łyżek wrzątku
3 łyżki czubate pudru
dodatkowo:
pół szklanki mocnego cappuccino
słoik ok 500ml powideł śliwkowych
polewa czekoladowa ciemna
kilka rurek z kremem czekoladowych i waniliowych
wstążka do związania tortu
kolorowe pisaki lukrowe do ozdabiania
Tort cappuccino w polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na puch cukrem. Dodajemy po jednym żółtku.
Mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem i kakaem, po łyżce dodajemy, miksując na małych obrotach.
Pieczemy ok 25-30 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia. Przecinamy na 3 równe części.
2.Smetanę ubijamy z pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy łyżkę śmietany , wlewamy , wkrapiamy zapach , dokładnie mieszamy.
Komentarze