Tort cappuccino na wieczór panieński

5 (196 ocen)

Pomysł na dekorację podkradłam pani Marcie Ryżek-Kalkowskiej z przepisu o tym adresie http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tort-z-dekoracja-galaretkowych-kostek-lodu, jednak przepis na tort mój własny.Tort wykonałam na wieczór panieński.

Składniki:

  • Na biszkopt w tortownicy 28 cm
    8 dużych jaj
    5 łyżki mąki pszennej
    5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczka proszku do pieczenia
    2/3 szkl cukru
    esencja waniliowa
    szczypta soli
    Czekoladowy krem maślany
    1 biała czekolada
    500 g prawdziwego masła 82% tłuszczu
    100 g cappuccino w proszku śmietankowego
    5 dużych jaj
    2/3 szkl cukru
    Do nasączenia:
    1 szklanka rozpuszczonego cappuccino
    Do ozdoby:
    4 niebieskie galaretki
    rurki waflowe
    1 mała buteleczka wina
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto z kremem Desery

Tort cappuccino na wieczór panieński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min.
  • 2. Krem maślany.Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Krem. Jaja z cukrem ubijamy na parze (najlepiej w plastikowej misce) Kiedy krem jajeczny już zgęstnieje zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy aż do ochłodzenia masy.Czekoladę rozpuszczamy na parze i ją chłodzimy. Letnią czekoladę wmiksować w masło dodając po jednej łyżce. Następnie tak samo postępując dodajemy po łyżce masy jajecznej, aż do uzyskania gładkiej masy. Na samym końcu dodajemy suche cappuccino i miksujemy do połączenia składników. Odstawić gotową masę na 15 min do lodówki.
  • 3. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej wody i odstawić do stężenia. Kiedy galaretki stężeją pokroić w kostkę
  • 4. Biszkopt przeciąć na 3 części. Nasączyć dolny placek cappuccino, posmarować jedną częścią kremu itd. Ostatnią porcją kremu smarujemy boki tortu. Na samym końcu obłożyć tort rurkami, przewiązać wstążką i udekorować galaretką. Na środku umieścić buteleczkę wina
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować