Tort całuskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać i wylać do tortownicy. Piec w temp. 180 st. ok. 45 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 blaty.
2.Przygotowanie masy:
Twaróg wymieszać z lekko tężejącą galaretką cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 litra wody), dodać ubitą kremówkę. Część masy wylać na jeden brat biszkoptu i układać na to całuski, ale bez spodniej wafli, wylać resztę masy i przykryć blatem biszkoptu. Wsadzić do lodówki, aby tort stężał.
3.Po 4 godzinach tort wyjmujemy i dekorujemy kremówką z dwoma łyżkami cukru pudru i 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w 1/4 szklanki wody. Dekorujemy wg uznania.
Komentarze