Tort całuskowy

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort jest bardzo łatwy w przygotowaniu:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki poznańskiej
    3 łyżki mąki krupczatki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa do tortu:
    litrowe wiaderko serka twarogowego
    2 galaretki cytrynowe
    1/2 litra kremówki
    1 opakowanie małych całusków (np. z Lidla)

    Do dekoracji:
    1/2 litra kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort całuskowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać i wylać do tortownicy. Piec w temp. 180 st. ok. 45 min. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na 2 blaty.
  • 2. Przygotowanie masy:
    Twaróg wymieszać z lekko tężejącą galaretką cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 litra wody), dodać ubitą kremówkę. Część masy wylać na jeden brat biszkoptu i układać na to całuski, ale bez spodniej wafli, wylać resztę masy i przykryć blatem biszkoptu. Wsadzić do lodówki, aby tort stężał.
  • 3. Po 4 godzinach tort wyjmujemy i dekorujemy kremówką z dwoma łyżkami cukru pudru i 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w 1/4 szklanki wody. Dekorujemy wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować