Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy

5 (10 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Kiedy znów zakwitną białe bzy,
Z brylantowej rosy, z wonnej mgły…

Tak niegdyś śpiewał Mieczysław Fogg w niezapomnianej piosence.

Dla mnie i moich najbliższych czas, gdy kwitną bzy i w powietrzu czuć powiew wiosny oznacza, że rozpoczyna się sezon mniejszych lub większych uczt w plenerze. Czasem to tylko poranna kawa z mężem na ławce pod kwitnącym bzem lub grillowanie w gronie dzieci i znajomych. Tort, który prezentuję w tym przepisie powstał z okazji Dnia Matki, który uświetnił niedzielne grillowanie. Deser jak na grill może dosyć nieoczywisty, jednak okazał się doskonałym zakończeniem biesiady i słodką niespodzianką dla zgromadzonych gości.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Biszkopt:
    blacha 36x28cm
    8 jajek
    szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 lub 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    szczypta soli
    łyżeczka cream of tartar
    łyżka soku z cytryny

    Krem do przełożenia :
    500 ml śmietanki 30%
    500 g serka mascarpone
    400 g czekolady deserowej 50%

    Słoik gruszek w syropie, 300 g po odcieku ( u mnie domowe)

    Poncz:
    250 ml mocnej czarnej herbaty
    250 ml syropu spod gruszek

    Krem do dekoracji:
    220 g białka
    440 g cukru
    łyżeczka cream of tartar
    125 ml wody
    1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
    łyżeczka pektyny
    szczypta soli

    Barwniki spożywcze Wilton (różowy, czerwony, zielony, fioletowy)

    woreczki cukiernicze
    tylki: nr 140 do kwiatów bzu, 70 do liści, okrągła 5 i mała do róż
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort - kiedy znów zakwitną białe bzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bzy 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cream of tartar. Usztywniamy pianę stopniowo wsypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Dodajemy sok z cytryny. Mąkę przesiewamy ze skrobią do masy jajecznej, mieszamy łopatką. Wymieszaną masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175°C około 20 minut. Biszkopt sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Studzimy na kratce.
    Zimny biszkopt kroimy na trzy blaty, najłatwiej za pomocą struny do krojenia biszkoptu.
    Następnie ostrym nożem, wzdłuż boku wycinamy kawałek ciasta, który przykładamy do drugiego boku i wycinamy taki sam kawałek.
  • bzy 2. Wycięte kawałki biszkoptu składamy na kształt bukietu.
  • bzy 3. Krem do przełożenia :
    Śmietankę miksujemy z mascarpone. Następnie dodajemy rozpuszczone czekolady. Miksujemy do połączenia składników.
  • bzy 4. Warstwy biszkoptu ponczujemy za pomocą pędzelka cukierniczego, smarujemy kremem i układamy kawałki gruszek osączone z syropu.
    Składamy tort i formujemy kształt bukietu.
  • bzy 5. Tak uformowaną bazę pod tort owijamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
  • bzy 6. Wykonanie kremu do dekoracji:
    W rondelku mieszamy cukier, pektynę, kwasek cytrynowy. Dodajemy wodę i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aby syrop się nie przypalił. Gdy syrop osiągnie temperaturę 114 - 115° C, w dzieży robota planetarnego końcówką rózga zaczynamy ubijać białka z solą i cream of tartar.
  • bzy 7. Gdy syrop osiągnie temperaturę 120 - 122 °C cienką strużką wolno wlewamy go do sztywno ubitych białek, nie przerywając ubijania. Po dodaniu całego syropu ubijamy jeszcze 2 -3 minuty, do uzyskania sztywnego kremu białkowego.
  • bzy 8. Tort wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli. Smarujemy cienką warstwą kremu białkowego. Pozostały krem dzielimy na części i barwimy na różowo, zielono, fioletowo i czerwono. Kremy umieszczamy w woreczkach z założonymi tylkami.
  • bzy 9. Bezpośrednio na torcie tylką nr 140 do bzów wyciskamy z różowego, białego i fioletowego kremu kwiaty bzu. W białe przestrzenie między kwiatami za pomocą tylki do liści z zielonego kremu wyciskamy listki. Za pomocą okrągłej tylki zielonym kremem wyciskamy łodyżki. Tylką do róż z czerwonego kremu wykonujemy falbankę i kokardę.

Porady

Do tortu użyłam domowych gruszek w lekkim słodko - kwaśnym syropie: /przepis/gruszki-marynowane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo-orzechowy

To może cię zainteresować