Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)

4.5 (192 ocen)

Tort przyszykowany na szóste urodziny moich bliźniaków.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    2/3 szklanki ksylitolu
    200g maki kukurydzianej

    masa:
    700g sera twarogowego mielonego (kubełkowego, takiego jak do serników)
    50g gorzkiego kakao
    ksylitol
    5 brzoskwiń z puszki - pokrojone

    dodatkowo:
    sok pozostały po brzoskwiniach z puszki
    cukrowe ozdoby
    posypka czekoladowa, lub inna, np. cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy biszkopt. Białka jajek ubijamy na sztywna pianę.
    Żółtka ucieramy z ksylitolem, pomału dodając mąkę kukurydziana. Na końcu dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszając łyżka, aż składniki się połączą.
    Przelewamy ciasto do okrągłej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów blachy, a po nakłuciu ciasta patyczkiem, ten patyczek będzie suchy.
    Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika rzucamy nim (w blaszce) na podłogę. Zapobiegnie to opadaniu ciasta.
    Biszkopt studzimy, a następnie przecinamy na połowę, tak by powstały dwa krążki.
    Każdy krążek nasączamy dokładnie sokiem z brzoskwiń.
  • 2. Ser łączymy z kakao i ksylitolem. Ksylitolu dajemy według naszego gustu. Mieszamy łyżka, aż powstanie kakaowa masa.
  • 3. Składamy tort.
    Najpierw pierwszy blat - nasz spód. Następnie odrobina masy, która rozsmarowujemy na spodzie. Następnie wszystkie brzoskwinie. Znowu masa serowa, aby zakryła brzoskwinie. Na to drugi krążek ciasta. Dociskamy lekko, aby tort się skleił. Wierzch i boki tortu również smarujemy masa serowa.
    Na końcu dekorujemy boki tortu posypka, a wierzch cukrowymi ozdobami.

Porady

Uwaga: najlepiej tort uszykować dzień przed, tak aby przez noc postał w lodówce. Wtedy nie układamy żadnych cukrowych ozdób!!! ponieważ rozpuszcza się one pod wpływem zimna. Tort wkładamy nie udekorowany, dekorujemy przed podaniem. Uwaga2: zamiast ksylitolu możemy użyć zwykłego cukru. Ksylitol jednak jest zdrowszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować