Tort brzoskwiniowy z waniliowym kremem budyniowym

  • wyświetlono: 388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tort brzoskwiniowy przełożony waniliowym kremem budyniowym, galaretką z kawałkami brzoskiń oraz kremem czekoladowym. Ciasto zrobiłam na przyjęcie urodzinowe mojej córki, było bardzo dobre :)

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 24 porcje
  • 90min

Składniki

Ciasto żółte:
* 7 żółtek (jajka L),
* 25 dag mąki pszennej,
* 20 dag cukru pudru,
* 0,5 kostki margaryny (125g),
* 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto białe:
* 7 białek,
* szczypta soli,
* 200g cukru kryształu,
* 7 dag mąki pszennej,
* 8 dag mąki ziemniaczanej,
* 0,5 kostki margaryny,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem budyniowy
* 1100ml mleka,
* 4,5 łyżki mąki pszennej,
* 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 3 żółtka,
* 20 dag cukru kryształu,
* 2 opakowania cukru waniliowego,
* 30dag masła (1,5 kostki).
Wkładka brzoskwiniowa:
* 2 galaretki brzoskwiniowe,
* 5 -6 połówek brzoskwiń z puszki.
6 łyżek kremu czekoladowego (np. Nutella).
Poncz do nasączenia ciast:
* 1/4 szklanka naparu herbaty,
* sok z połówki cytryny.
Ozdoby:
* czekolada mleczna 100g,
* szklanka mleka w proszku,
* szklanka cukru pudru,
* 1/2 łyżeczki kakao,
* ok. 1/3 szklanki mleka w płynie,
* ok. 100g wiórek kokosowych,
* kilka żelek,
* 2 ziarenka pieprzu.
Tortownica o średnicy 25cm.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort brzoskwiniowy z waniliowym kremem budyniowym

  • 1. Ciasto żółte:
    Żółtka, cukier, margarynę ucieramy na pulchną masę, dodajemy kwaśną śmietanę, ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem, natartej tłuszczem, wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 35 min.
    Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, ubijamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę, ubijamy. Do ciasta wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
    Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem, natartej tłuszczem, wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez ok. 35 min.
    Wystudzone ciasto przekrawamy na pół.
  • 3. Krem budyniowy.
    800ml mleka zagotowujemy z cukrami. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkami i obiema mąkami. Całość cały czas miksujemy mikserem na wolnych obrotach , aż masa zgęstnieje. Masę ściągamy z ognia, studzimy. Ucieramy masło i dodajemy stopniowo przygotowaną masę, cały czas ucieramy.
    Gdyby masa była zbyt luźna wstawiamy ją na ok. 30 min do chłodnego miejsca.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i wkładamy do przestudzonej galaretki, mieszamy.
  • 5. Mleko w proszku, cukier puder, kakao mieszamy i dolewamy stopniowo mleko w płynie. Składniki wyrabiamy,najlepiej rękami do momentu uzyskania elastycznej, jednolitej masy.
    Lepimy z masy pieska, ozdabiamy i układamy na czekoladzie.
  • 6. Połówkę ciasta żółtego nasączamy ponczem, wykładamy 3 łyżki podgrzanego kremu czekoladowego, schładzamy, wykładamy 1/3 kremu budyniowego, przykrywamy połówką białego ciasta nasączonego ponczem, wykładamy tężejącą galaretkę z brzoskwiniami, schładzamy, przykrywamy drugą połówką białego biszkoptu, nasączamy ponczem, smarujemy 3 łyżkami podgrzanego kremu czekoladowego, schładzamy, wykładamy 1/3 kremu budyniowego i przykrywamy drugą połówką żółtego ciasta.
    Pozostałym kremem smarujemy boki i wierzch tortu, posypujemy kokosem i ozdabiamy.

Porady

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Tort przygotowujemy dzień przed imprezą i wstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

torttort urodzinowytort brzoskwiniowytort z kremem budyniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Miś

Dodane przez: Mniam1

Tort brzoskwiniowy z misiem

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Dodane przez: agarybak76

Miodownik z kremem budyniowym i musem jabłkowym

Kruche placki przełożone kremem...

Ananasowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto ananasowe z kremem budyniowym

Delikatny biszkopt przełożony lekkim...

Ciasto z kremem brzoskwiniowym.

Dodane przez: weronika63

Ciasto z kremem brzoskwiniowym

Delikatne ciasto przełożone puszystym...

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Chodzę do szkoły gastronomicznej...

orzechowa pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto orzechowe z kremem budyniowym.

Orzechowiec-czyli orzechowy biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.