Tort brzoskwiniowy z Milky way

5 (145 ocen)

Tort został przygotowany przeze mnie na roczek mojego synka. Najlepiej smakuje podany na kawałku andruta. Masa ma charakterystyczny, delikatny smak serka mascarpone.

Składniki:

  • BISZKOPT: (składniki podane na 1 wkładkę, upiec należy takie 2 wkładki)
    tortownica o średnicy 26 cm
    6 jaj
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki pr. do piecz.
    1 łyżka octu

    MASA:
    700 ml kremówki
    6 batonów Milky way
    opak. serka mascarpone
    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
    puszka brzoskwiń (2 połówki odłożyć do dekoracji)

    DEKORACJA:
    opak. serka mascarpone
    250 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    brzoskwinie pokrojone w paski
    pokruszony biszkopt

    PONCZ:
    syrop z brzoskwiń + 1/3 szkl wody, można dodać jakiegoś likieru
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort brzoskwiniowy z milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: Ubić białka z cukrem, dodać po jednym żółtku -dokładnie wymieszać mikserem i dodać przesianą mąkę z proszkiem i na samym końcu 1 łyżkę octu. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 30 min w 180 st. C
    Z każdego biszkoptu ściąć wierzch i pokruszyć. A biszkopty przekroić na pół.
  • 2. W rondelku rozpuścić batony w kremówce, nie dopuścić do wrzenia!!
    W razie gdyby batony nie chciały się rozpuścić można je przetrzeć na sitku.
  • 3. Ostudzić, przykryć folią i schować do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia ubić kremówkę z batonami, dodać żelatynę rozpuszczoną i wystudzoną, serek mascarpone-delikatnie wymieszać i dodać pokrojone na małe kawałki brzoskwinie z tym, że 2 połówki brzoskwiń odłożyć do dekoracji. Można sobie krem podzielić na 3 równe części.
  • 4. Biszkopty naponczować i przełożyć kremem.
    Schłodzić w lodówce.
  • 5. krem do dekoracji: kremówkę ubić z cukrem pudrem dodać serek mascarpone i wymieszać. Całym kremem obłożyć tort. Boki tortu obłożyć pokruszonym biszkoptem, a na wierzchu poukładać brzoskwinie pokrojone w cieniutkie paski. A w samym środku posypać pokruszonym biszkoptem i można dodać parę keksów z masy :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować