Tort brzoskwiniowy z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Upiec biszkopt na dużej blaszce w temp. 180 stopni do tzw. suchego patyczka (ok 30 min). Ostudzić i przekroić na 2 placki. Biszkopt jasny upiec podobnie jak ciemny biszkopt.
2.Masa jajeczna: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę, ostudzić. Masła utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce masy jajecznej.
3.Brzoskwinie pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. 1/3 masy wymieszać z brzoskwiniami, 1/3 z czekoladą a resztę zostawić do dekoracji.
4.Przełożenie tortu: ciemny biszkopt, masa brzoskwiniowa, jasny biszkopt, masa czekoladowa, ciemny biszkopt, masa. Tort dodatkowo udekorować rozetkami z masy.
Porady
Biszkopty przed przełożeniem nasączyć syropem z brzoskwiń.
Komentarze