Tort brzoskwiniowy z cappuccino

0 (0 ocen)

Tort ten przygotowałam na urodziny mojej Mamy, która uwielbia brzoskwinie. Mama zachwycona, łzy w oczach i uśmiech na twarzy to dla mnie największa pochwała.

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 6 jajek

    - 1/5 szklanki cukru

    - 1/5 szklanki mąki tortowej

    - 3 łyżki suchego maku

    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mus brzoskwiniowy:

    - puszka brzoskwiń w syropie (odlać 1/2 szklanki syropu do nasączenia)

    - 1 galaretka brzoskwiniowa

    Masa cappuccino:

    - 200 ml śmietanki tortowej 30 lub 36%

    - 300 ml jogurtu greckiego

    - 4 łyżki cukru pudru

    - 3-4 łyżki cappuccino o smaku waniliowym

    - 2 łyżki żelatyny

    Genaż ( czyli polewa czekoladowa)

    - 200 g śmietanki tortowej 30 lub 36%

    - 100 g gorzkiej czekolady

    - 100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort brzoskwiniowy z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły, dodać mak. Dno tortownicy o średnicy 28 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki i nasączyć syropem z brzoskwiń.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Brzoskwinie zmiksować wraz z pozostałym syropem na mus, dodać tężejącą galaretkę i wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • 3. Cappuccino rozpuścić w gorącej ale nie wrzącej wodzie, ostudzić i wymieszać z jogurtem. Dodać cukier puder do smaku i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody i od razu połączyć z masą. Wyłożyć na biszkopt z musem, wyrównać powierzchnię, przykryć drugim makowym krążkiem. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  • image-1ndbwkp 4. Czekolady połamać i rozpuścić w podgrzanej śmietance. Ciepłą polewą polać wierzch tortu. Gdy genaż zastygnie dowolnie udekorować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować