Tort brzoskwiniowy na milky way

4.5 (144 ocen)

Zapraszam na delikatny i lekki tort z okazji drugich urodzinek Daruni:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    ¾ szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 niepełna szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    6 batoników milky way po 21,5 każdy
    700 ml śmietany 30%
    3 śmietan-fixy
    1 duża puszka brzoskwiń
    Wierzch:
    330 ml śmietany 30%
    250 g nascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    2 śmietan-fix
    Nasączenie:
    1 szklanka soku z brzoskwiń z puszki
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery Batony

Tort brzoskwiniowy na milky way - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąki przesiać i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia. Odłożyć na bok. Żółta oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku. Na koniec partiami dosypywać mąkę i mieszać ją drewnianą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec około 35-40 min w 180 st. Wstępnie ostudzić w uchylonym piekarniku. Wyjąć z formy, ściąć „górkę” i pokruszyć ją. Biszkopt i odłożyć do całkowitego ostygnięcia.
  • batoniki rozpuścić w śmietance 2. Masa:
    Pierwszy dzień:
    Do garnka z grubszym dnem przelać śmietanę i dodać pokrojone na mniejsze kawałki batoniki. Postawić na ogień i rozpuścić batonik ogrzewając śmietankę ale nie dopuścić do wrzenia.
  • śmietanke przecedzić przez sito 3. Gdy zostaną jakieś nie rozpuszczone kawałki batoników przelać śmietanę przez sito. Ostudzić. Przykryć folią ( przyłożyć ją na wierzch masy) i odłożyć do lodówki na całą noc.
  • do ubitej śmietanki dodać brzoskwninie 4. Kolejny dzień:
    Masę przelać do wysokiej miski i wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i ubić krem na sztywno. Brzoskwinie odsączyć i osuszyć ( 2 połówki odłożyć do dekoracji). Pokroić w małą kostkę. Dodać do kremu i odłożyć na kwadrans do lodówki.
  • 5. Nasączenie:
    Do miseczki przelać sok z brzoskwiń, dodać amaretto i wodę. Wymieszać.
  • smietanke wymieszać z serkiem 6. Wierzch:
    Śmietanę wstępnie ubić. Dodać zagęstniki i cukier i ubić na sztywno. Dodać serek i wymieszać do łyżka na gładka masę.
  • na biszkopt rozsmarować krem 7. Wykonanie:
    Biszkopt rozkroić na 3 krążki.
    Na paterę położyć pierwszy krążek i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie rozsmarować na nim połowę przygotowanego kremu. Położyć drugi krążek i także go nasączyć i położyć resztę kremu. Położyć ostatni krążek, nasączyć resztą ponczu i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki.
  • 8. Po upływie wskazanego czasu posmarować wierzch i boki tortu masą z mascarpone i bitej śmietany. Odłożone brzoskwnie pokroić w cienkie plastry i ułożyc je na środku tortu. Pokruszonym biszkoptem u dekorować boki i resztę wierzchu tortu. Odłożyć na kolejną godzinę do lodówki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować