Tort brzoskwiniowy kapelusz

0 (0 ocen)

  • Łatwy

torcik brzoskwiniowy w formie kapelusza

  • Łatwy

Składniki:

  • - biszkopt okrągły: 2 sztuki
    - brzoskwinie w puszce: 3 puszki
    - czekolada gorzka tabliczka: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 1 litr
    - galaretka brzoskwiniowa: 2 sztuki
    - woda: 1.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka

Tort brzoskwiniowy kapelusz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Upiec dwa okrągłe biszkopty.
    Przestudzić i z każdego odciąć 1/5 ciasta.
    Każdy biszkopt przeciąć na trzy placki, części odcięte również przeciąć.
    W 1/2 litra przegotowanej gorącej wody rozrobić jedna galaretkę, schłodzić i odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę.
    Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę, kilka połówek pokroić w plasterki do dekoracji.
    Drugą galaretkę rozrobić w 1/2 szklanki gorącej wody i schłodzić.
    Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i pod koniec ubijania wmiksować tężejącą drugą galaretkę
    Na tacy ułożyć dwa spody odciętą częścią do siebie, skropić sokiem z brzoskwiń.
    Pierwsze placki posmarować śmietaną, na śmietanę położyć 2/3 pokrojonych w kostkę brzoskwiń.
    Następnie położyć kolejne płaty ciasta, nasączyć i posmarować masą śmietanową.
    Wyłożyć pokrojoną galaretkę.
    Ostatnią warstwę ciasta posmarować delikatnie śmietaną i stroną posmarowaną przykryć warstwę galaretki aby się trzymała z górną warstwą ciasta.
    Na górze ułożyć odkrojone części biszkopta postępując tak samo jak z dużymi.
    Gdy tort jest gotowy i ma odpowiedni kształt smarujemy go z wierzchu i po bokach masą śmietanową, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy tort układając na nim plasterki brzoskwiń.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy