Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg Di

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort, który zrobił furorę na urodzinach mojej mamy. To była czysta improwizacja zakończona sukcesem. W smaku - rewelacyjny! Doskonałe połączenie składników i zharmonizowany smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (Średnica 26 cm)
    Biszkopt rzucany:
    7 dużych jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    Krem:
    800 ml śmietanki 30-36%
    3 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej)
    1 puszka brzoskwiń
    Nasączenie:
    1/2 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki; można więcej w zależności od chłonności biszkoptu)
    1 łyżka soku z cytryny
    Boki:
    60g wafelków w czekoladzie
    Dodatkowo:
    1 mały słoik dżemu agrestowego z kiwi (280g)
    1 kiwi
    dekoracja wg gustu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Tort brzoskwiniowo-śmietanowy z nutą agrestu i kiwi wg di - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-157xo6w 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Pod koniec ubijania dodać cukier, chwilę ubijać i dodać żółtka.
    Na koniec delikatnie wymieszać z przesianymi mąkami.
    Piec w 170 stopniach przed 40 minut.
    Zaraz po upieczeniu wyjąć blachę i zrzucić na koc z wysokości ok pół metra.
    Potem wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
  • image-0jjscfm 2. Przygotować krem.
    Śmietankę z cukrem ubić na sztywno.
    (Wg potrzeby można dodać śmietan-fixy. Dla pewności dałam 2 opakowania.)
    Odłożyć 1/3 kremu do wysmarowania boków i wierzchu.
    Resztę wymieszać z odsączonymi i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
    (3-4 polówki odłożyć do dekoracji.)
    Krem schłodzić w lodówce (około 10-15 minut).
  • image-12hiu9v 3. W tortownicy ułożyć pierwszy spód biszkoptowy (nasączyć) i kolejno posmarować dżemem, warstwą kremu, położyć kolejny spód (nasączyć), dżem, krem, spód (nasączyć).
    Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy.
    Boki tortu obsypać pokruszonymi wafelkami (rozdrobniłam malakserem).
    Wierzch udekorować plasterkami kiwi, brzoskwiniami i innymi ozdobami wedle uznania.

Porady

W ostateczności można dodać innego dżemu o kwaskowatym smaku, np. wiśniowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować