Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Podstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji!

32
  • 10 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt Brownie:

0,5 szklanki soku jabłkowo miętowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g czekolady mlecznej deserowej
200 g margaryny lub masła
1 ¼ szklanki cukru
3 jajka
¼ szklanki jogurtu naturalnego
1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem śmietankowy:
330 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki pasty kawowej

Galaretka:
2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego
2 galaretki cytrynowe
10 cukierków z owocowym musem

Sposób przygotowania przepisu:

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

  • 1. Biszkopt Brownie:
    Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok jabłkowo - miętowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki deserową czekoladę oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty.
    Krem śmietankowy:
    Śmietanę przelewamy do misy miksera i miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem.
    Galaretka jabłkowo miętowa:
    Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortDeserCiasto z galaretkąbrownieprzepis_miesiąca1000tort browniegalaretka jabłkowo miętowa

Komentarze

Podobne przepisy

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY Z ŻELKĄ, OWOCAMI I GALARETKĄ

Tort z biszkoptem, kremem i wkładką...

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Dodane przez: Ola1984

Cynamonowy tort jabłkowy z bezami

Puszysty cynamonowy biszkopt nasączony...

Fit sernik na zimno z miętową galaretką i borówkami

Dodane przez: aga3103

Fit sernik na zimno z miętową galaretką i...

Lekki deser na upalne dni, czyli...

Tort jabłkowy z twarogowym kremem.

Dodane przez: nataliakielek

Tort jabłkowy z twarogowym kremem

Smaczny tort jabłkowy. Idealnie...

Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką z musu truskawkowego

Dodane przez: Wiater Barbara

Tort kakaowo-orzechowo-kawowy z galaretką...

Tort upiekłam na chrzciny synka...

Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i miętową pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto majonezowe z jogurtową galaretką i...

Pyszne ciasto na bazie majonezu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE