Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Podstawą tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt Brownie:

    0,5 szklanki soku jabłkowo miętowego
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    200 g czekolady mlecznej deserowej
    200 g margaryny lub masła
    1 ¼ szklanki cukru
    3 jajka
    ¼ szklanki jogurtu naturalnego
    1 ¼ szklanki mąki pszennej tortowej
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem śmietankowy:
    330 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1,5 łyżki cukru pudru
    3 łyżki pasty kawowej

    Galaretka:
    2,5 szklanki soku jabłkowo miętowego
    2 galaretki cytrynowe
    10 cukierków z owocowym musem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Brownie:
    Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub trzepaczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160*C. Do garnka wlewamy sok jabłkowo - miętowy. Wsypujemy kawę rozpuszczalną i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Dokładamy pokrojoną na kawałki deserową czekoladę oraz margarynę bądź masło. Całość podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia, zdejmujemy z palnika. Wsypujemy cukier, mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka oraz jogurt naturalny. Do jajek wlewamy masę czekoladową, ponownie mieszamy. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy przez 60-65 minut. Na końcu sprawdzamy patyczkiem czy ciasto go nie obkleja. Po upieczeniu studzimy, kroimy na dwa blaty.
    Krem śmietankowy:
    Śmietanę przelewamy do misy miksera i miksujemy z dodatkiem cukru pudru na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia się składników.
    Złożenie ciasta:
    W tortownicy zostawiamy jeden blat brownie. Smarujemy go pastą kawową. Na nim wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Górę smarujemy resztą kremu. Wokół układamy cukierki galaretki z owocowym musem.
    Galaretka jabłkowo miętowa:
    Do garnka wlewamy sok jabłkowo miętowy. Zagotowujemy go, wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego stężenia. Galaretkę delikatnie przelewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować