Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ten tort chociaż jest bardzo prosty w wykonaniu jest bardzo pyszny. Lekki i taki lekko kwaskowaty, nie za słodki, taki w sam raz. Polecam upiec go na podwieczorek lub urodziny.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty x 3:
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Pianka:
    1 śmietana typu ,,Śnieżka``
    200 ml zimnego mleka
    1 cytrynowa galaretka
    250 ml gorącej wody

    Dodatkowo:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    dowolna cukrowa posypka
    5 dag białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciastka Biszkopty

Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy.
  • 3. Przekładanie: Kilka łyżek pianki przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Następnie każdy krążek smarujemy powidłem i pianką, smarujemy również boki tortu, wierzch również smarujemy powidłem, na koniec za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki według uznania.
  • 4. Dekoracja: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i obtaczamy nią boki tortu. A wierzch dekorujemy cukrową posypką.
  • 5. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej całą noc. Po tym czasie tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % , ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować