Tort biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocami

4.5 (148 ocen)

  • 20 min

Rewelacyjny tort na każdą okazję.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    4 jajka,

    12 dag cukru,

    12 dag mąki,

    Szczypta soli

    Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem śmietanowy:

    1 duże opakowanie śmietanki tortowej (36%)

    4 łyżki cukru pudru

    1 cukier waniliowy (mały)

    1 opakowanie śmietan-fix

    serek mascarpone (małe opakowanie)
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort biszkoptowy z kremem śmietanowym i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce ubijamy białka (ze szczyptą soli ) na pół sztywno, następnie dodajemy do nich po łyżce cukru, cały czas ubijając, dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy do dobrze ubitych jajek mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie i dobrze mieszamy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Pieczemy około 40- 45 minut. Wystudzone ciasto polewamy delikatnie ponczem (woda przegotowana, 1 łyżka cukru, sok cytrynowy).
  • ubijana śmietanka 3. Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy około 2-3min. Cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix mieszamy w oddzielnej miseczce. Następnie dodajemy po łyżce do śmietanki ciągle ubijając. Na koniec dodajemy serek i ubijamy przez około minutę.
  • 4. Na ciasto wykładamy krem śmietanowy, owoce (sezonowe, takie jak lubimy) i przechowujemy w lodówce minimum około 1 godz. aby krem się dobrze zastygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować