Tort biszkoptowo - chlebowy

0 (0 ocen)

Kupne ciasto nie jest lepsze od tego wypieku

Składniki:

  • 8 jaj, 2 szklanki cukru, 200 g chleba razowego, łyżeczka cynamonu, skórka otarta z cytryny, pół gałki muszkatołowej, 250 g wyłuskanych orzechów, olejek cytrynowy, łyżka masła, 2 łyżki tartej bułki, duży słoik dżemu morelowego

Tort biszkoptowo - chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb pokrajać na kawałki,wysuszyć, zemleć i przesiać ( przygotować dzień wcześniej ). Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Orzechy zemleć. Jajka umyć, oddzielić żółtka i utrzeć z cukrem; oddzielnie ubić pianę z białek. Do utartych z cukrem żółtek wsypywać stopniowo mąkę z chleba, orzechy i wszystkie przyprawy, wymieszać. Na końcu dodać pianę i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 minut. Zostawić do wystygnięcia, po czym zdjąć boki tortownicy. Tort przekrajać raz i przełożyć dżemem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy