tort biedronka-doskonały na urodziny dziecka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

przepis ten wymyśliłam sama( metodą prób i błędów);-) Świetny kształt biedronki zachwyci każde dziecko, a smak sprawi, że będziecie go często robić. polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt( wszystko razy 2)-pieczemy 2 biszkopty
    - 6 jaj -2 szkl cukru -1 szklanka mąki tortowej -1 szklanka mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    składniki na masę 1; - 3 szt. śmietana kremówka 30% -2 szt serek mascarpone śmietankowy. -4 łyżki cukru pudru,
    masa 2. 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, mleko,masło, cukier puder do smaku
    ponadto : 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej galaretka truskawkowa, borówki
    maliny, olej do formy , papier śniadaniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort biedronka-doskonały na urodziny dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. rozgrzej piekarnik do temp.180st.C natłuść 2 okrągłe formy i wyłóż je papierem do pieczenia.
    Jajka ubij z cukrem aż cukier się rozpuści,dodaj żółtka następnie dodaj mąki z proszkiem do pieczenia.Piecz 25-30 minut na termoobiegu.
    Upiecz w ten sposób 2 biszkopty.

    2. Ubij śmietany na sztywno,dodaj 4 łyżki cukru pudru, następnie delikatnie łyżką dodaj sereki mascarpone.Dokładnie wymieszaj.

    3.wsyp 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do szklanki,zalej wrzątkiem.Pozostaw do wystygnięcia.

    4. upieczone blaty przekrój poziomo na 3 części. Każdą z nich nasącz pozostałą mieszanką kawową a następnie posmaruj czescią przygotowanej masy z serkiem mascarpone.
    5, przygotuj budynie według opakowania.Wystudzony budyń rozetrzyj z masłem.Dodaj do niego cukier puder do smaku.Posmaruj drugą warstwę ciasta.

    6. resztę kremu posmaruj boki ( masa mascarpone).

    Wykroj trójkątny kawałek który posłuży jako głowa biedronki

    . Na wierzch wylej stężałą galaretkę ułóż borówki a maliny na obrzeżach toru (jak na zdjęciu). Za czułki mogą posłużyć waflowe rurki do zakupu w kazdym sklepie spożywczym. Tort chłodzić minimum
    4 -5 godzin przed podaniem.smacznego

Porady

tort doskonale będzie się kroił, nie będzie z nim problemu jesli zostanie chłodzony przez całą noc przed podaniem . Poza tym zawszę, gdy upiekę biszkopt, to wówczas po wyjęciu go z piekarnika, z( niskiej wysokośći) uderzam blaszką o podłogę-wtedy jest pewnośc że nie oklapnie. Boki tortu udekorować wiórkami kokosowymi( są w sprzedaży także kolorowe) lub tez wiórkami czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować