Tort „Biały Las”

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

przepyszny i zachwyca

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny na tortownicę 28-30 cm
    10 jajek wielkości L
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    2x na czubek łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem śmietanowy:
    1l śmietany kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    4śmietan-fixy
    4 łyżki cukru pudru
    1 biała czekolada

    Poncz:
    2 szklanki gorącej wody
    5 łyżek miodu prawdziwego
    2 kieliszki wódki
    kilka kropel olejku śmietankowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort „biały las” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności przygotowujemy biszkopt. Wszystkie składniki, które używamy do tortu muszą mieć temperaturę pokojową, jajka muszą być wyjęte wcześniej z lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i na najwyższych obrotach miksera ubijamy na sztywną pianę (odwracamy miseczkę do góry nogami, jeśli piana trzyma się miski jest dobrze ubita). Nie przerywając miksowania dodajemy małymi partiami cukier i ubijamy tak długo aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy aż składniki połączą się dobrze ze sobą. Wyłączamy mikser i małymi partiami dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, mieszamy ręcznie, energicznymi ruchami do momentu połączenia się składników.
  • 2. Tortownicę o średnicy 28-30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 55 minut w temperaturze 180 stopni, nie używamy termoobiegu, tylko pieczenie tradycyjne góra-dół (dla pewności możemy sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu uchylamy delikatnie drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na ok. 10 minut, aby biszkopt nie opadł. Wyciągamy po tym czasie i odstawiamy do wystygnięcia. Dobrze jest rozłożyć papier śniadaniowy i położyć biszkopt do góry dnem. W ten sposób wierzch biszkoptu ładnie się wyrównuje. Należy również pamiętać, aby nie smarować boków tortownicy żadnym tłuszczem, ponieważ wtedy ciasto odejdzie od boków i zrobi się wybrzuszenie. Gdy już biszkopt całkowicie wystygnie przekrawamy go nożem na cztery lub trzy równe blaty.
  • 3. Następnie przygotowujemy krem śmietanowy. Do jednej miski wlewamy śmietanę kremówkę (należy pamiętać, że śmietana przed ubiciem musi być bardzo dobrze schłodzona) i ubijamy ją na najwyższych obrotach miksera, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy, co sprawia, że śmietana utrzyma odpowiednią konsystencję. Do drugiej miski wkładamy serek mascarpone i miksujemy go na najwyższych obrotach aby zrobiła się jednolita i gładka masa. Obie masy delikatnie łączymy ze sobą, robimy to ręcznie pamiętając aby do mascarpone dodać ubitą śmietanę, nigdy na odwrót. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, dobrze wystudzoną. Miksujemy to wszystko na najwyższych obrotach miksera. Składniki ponczu łączymy ze sobą.
  • 4. Na tortownicy układamy krążek biszkoptowy, który bardzo obficie skrapiamy ponczem, wykładamy masę śmietanową, przykrywamy następnym krążkiem i robimy to samo co z pierwszym krążkiem i tą czynność powtarzamy tak długo aż położymy ostatni krążek. Należy pamiętać, że każdy krążek nasączamy ponczem przed położeniem kremu. Żeby mieć pewność, że wszystkie krążki leżą równo pomagam sobie obudową tortownicy, którą zdejmuję gdy położę ostatni krążek. Troszkę kremu pozostawiamy na przykrycie boków. Dekorujemy według uznania i upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować