Tort Białołęckie runo

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Moja dzielnica to miejsce jeszcze zielone, z piękną otwartą przestrzenią i ogromną ilością cudownych osób. Zasłużyło na wizytówkę, dlatego głównymi składnikami jest ziemia i mech ;) Prosiliście też o przepis, więc jest ;)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Brownie:
    ¾ szklanki mąki
    1 kostka masła 200g
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
    3 jajka
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    szczypta soli

    Ciasto szpinakowe:
    Opakowanie rozdrobnienionego szpinaku 450g
    1 szklanka cukru
    3 jajka
    2 szklanki mąki, można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
    1 szklanka oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    galaretka owocowa:
    300g czerwonej porzeczki
    150g jagód
    300g malin
    4 łyżeczki agaru
    300g cukru

    Polewa czekoladowa:
    75g czekolady gorzkiej
    75g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort białołęckie runo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. O to moje Białołęckie runo ;) Pyszny torcik z mchu i ziemi oraz owoców leśnych :) Kto chce kawałek? :)

    Przygotowanie:
    Zanim zaczniemy piec, przygotowujemy galaretkę. Owoce z cukrem zagotowujemy aż do puszczenia soku. Dodajemy agar i gotujemy jeszcze 1 minutę. Przecedzamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia i stężenia. Ciasto szpinakowe przygotowujemy: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy razem i na końcu dodajemy, odsączony szpinak i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy , dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch i krem z podwójnej ilości składników, a Brownie z tego przepisu: W rondelku roztapiamy pokrojone masło i gdy jego połowa ulegnie upłynnieniu, dokładamy tabliczki czekolady i pozwalamy, swobodnie rozpuścić. Na końcu wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrami na jasną masę, a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę nacieramy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180℃ przez 20 minut. . Przed obłożeniem kremem schładzamy go. Brownie kładziemy na podstawie, przekładamy kremem, ciasto szpinakowe przekrajamy na pół, wyciągamy środek i wykładamy po brzegach galaretką. Przekładamy blaty kremem i z powrotem zamontowujemy. Całość obkładamy kremem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i tworzymy na górze warstwę polewy. Posypujemy z wierzchu ciastem szpinakowym. Kładziemy owoce i odstawiamy do schłodzenia. Smacznego!
    Tortownica 18cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować