Tort Białołęckie runo

  • wyświetlono: 298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja dzielnica to miejsce jeszcze zielone, z piękną otwartą przestrzenią i ogromną ilością cudownych osób. Zasłużyło na wizytówkę, dlatego głównymi składnikami jest ziemia i mech ;) Prosiliście też o przepis, więc jest ;)

programistapogodzinach
  • 6 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Brownie:
¾ szklanki mąki
1 kostka masła 200g
1 i 1/3 szklanki cukru
2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
3 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Ciasto szpinakowe:
Opakowanie rozdrobnienionego szpinaku 450g
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki mąki, można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia

galaretka owocowa:
300g czerwonej porzeczki
150g jagód
300g malin
4 łyżeczki agaru
300g cukru

Polewa czekoladowa:
75g czekolady gorzkiej
75g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Białołęckie runo

  • 1. O to moje Białołęckie runo ;) Pyszny torcik z mchu i ziemi oraz owoców leśnych :) Kto chce kawałek? :)

    Przygotowanie:
    Zanim zaczniemy piec, przygotowujemy galaretkę. Owoce z cukrem zagotowujemy aż do puszczenia soku. Dodajemy agar i gotujemy jeszcze 1 minutę. Przecedzamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia i stężenia. Ciasto szpinakowe przygotowujemy: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej i proszek do pieczenia. Miksujemy razem i na końcu dodajemy, odsączony szpinak i dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do 180° C i pieczemy około godziny, sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest surowe. Po upieczeniu pozostawiamy do przestygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy , dodajemy mascarpone i cukier puder. Wszystko mieszamy. Z wystudzonego ciasta odcinamy wierzch i krem z podwójnej ilości składników, a Brownie z tego przepisu: W rondelku roztapiamy pokrojone masło i gdy jego połowa ulegnie upłynnieniu, dokładamy tabliczki czekolady i pozwalamy, swobodnie rozpuścić. Na końcu wszystko razem mieszamy. Jajka ucieramy z cukrami na jasną masę, a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Wsypujemy mąkę, szczyptę soli, i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Blachę nacieramy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180℃ przez 20 minut. . Przed obłożeniem kremem schładzamy go. Brownie kładziemy na podstawie, przekładamy kremem, ciasto szpinakowe przekrajamy na pół, wyciągamy środek i wykładamy po brzegach galaretką. Przekładamy blaty kremem i z powrotem zamontowujemy. Całość obkładamy kremem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i tworzymy na górze warstwę polewy. Posypujemy z wierzchu ciastem szpinakowym. Kładziemy owoce i odstawiamy do schłodzenia. Smacznego!
    Tortownica 18cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastopieckremczekoladaMalinyJagodymlecznamascarponeczerwonaszpinakoweporzeczkagorzkaprogramistagotujsebąbiałołęckierunonrownie

Komentarze

Podobne przepisy

Tort

Dodane przez: Ilona1989

Tort

Najprostszy w przygotowaniu tort

Tort orzechowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tort orzechowy

Taki tort orzechowy można przygotować...

ambasador

Dodane przez: izaa_a

Tort Ambasador

Osobiście bardzo lubię ten tort;...

tort

Dodane przez: izaa_a

Tort orzechowy

Nie przepadam za orzechowymi wypiekami...

Tort Snickers

Dodane przez: Karolyjnaaa

Tort Snickers

Przepyszny tort dla wielbicieli...

tort drip

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort okolicznościowy z Dripem

Z takim tortem udałam się na urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE