Tort to prawie zawsze pracochłonny temat, ale warto się poświęcić. Ja ten tort przygotowałam na 15 rocznicę naszego ślubu. Taka okazja zasługuje na piękny i smaczny tort. Serdecznie zapraszam na degustację:)
Tort: biała czekolada,matcha i truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.
Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30*32 cm) i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wykroić 3 blaty.
2.Masa czekoladowa:
Dzień przed składaniem tortu przygotować masę z białej czekolady. Do rondelka wlać śmietanę dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić, wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia ubić na sztywno. Dodać pokrojone truskawki.
3.Masa herbaciana:
Herbatę wymieszać z 15 ml ciepłej wody, aż proszek się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Dodać herbatę i serek. Wymieszać.
4.Składanie tortu:
Na paterę położyć pierwszy blat nasączyć go wodą z sokiem z cytryną. Zapiąć obręcz tortownicy, wyłożyć masę z białej czekolady. Ułożyć drug blat i znów nasączyć. Wyłożyć masę herbacianą i przekryć ostatnim blatem, nasączyć go. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
5.Dekoracja:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i delikatnie wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu.
6.Ozdoby:
Cukier puder przesiać. Dodać mleko i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać na plastyczną, twardą masę. Podzielić na części i zafarbować na kolor jaki potrzebujemy ( jeśli używamy barwnika w żelu to do porcji masy warto dodać około 1/2-1 łyżeczki mleka w proszku, aby masa miała odpowiednią strukturę).
Na róże wyciąć kółeczka kieliszkiem. Zwinąć pierwszy krążek w pączek i nakładać kolejne płatki. Ozdoby układać na torcie ( ponownie jeśli używamy barwnika w żelu, to ozdoby ułożyć przed podaniem tortu, ponieważ dekoracje odrobinę puszczają kolor).
Komentarze