Tort: biała czekolada,matcha i truskawki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort to prawie zawsze pracochłonny temat, ale warto się poświęcić. Ja ten tort przygotowałam na 15 rocznicę naszego ślubu. Taka okazja zasługuje na piękny i smaczny tort. Serdecznie zapraszam na degustację:)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    8 łyżek cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    100 g białej czekolady
    200 ml śmietany 30%
    100 g truskawek

    Masa herbaciana:
    200 ml śmietany 30%
    3,5 łyżki cukru pudru
    1 śmietan-fix
    1 łyżeczka herbaty matcha
    15 ml wody
    130 g mascarpone

    Dekoracja:
    200 ml śmietany 30%
    120 g mascarpone
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka cukru pudru

    Ozdoby:
    150 g cukru pudru
    150 g mleka w proszku
    5 łyżek mleka
    barwniki spożywcze

    Tortownica 16 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort: biała czekolada,matcha i truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać.

    Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( 30*32 cm) i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie wykroić 3 blaty.
  • masa czekoladowa 2. Masa czekoladowa:
    Dzień przed składaniem tortu przygotować masę z białej czekolady. Do rondelka wlać śmietanę dodać połamaną czekoladę i ogrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić, wstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia ubić na sztywno. Dodać pokrojone truskawki.
  • masa herbaciana 3. Masa herbaciana:
    Herbatę wymieszać z 15 ml ciepłej wody, aż proszek się rozpuści. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Dodać herbatę i serek. Wymieszać.
  • 4. Składanie tortu:
    Na paterę położyć pierwszy blat nasączyć go wodą z sokiem z cytryną. Zapiąć obręcz tortownicy, wyłożyć masę z białej czekolady. Ułożyć drug blat i znów nasączyć. Wyłożyć masę herbacianą i przekryć ostatnim blatem, nasączyć go. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin.
  • 5. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek i delikatnie wymieszać. Obłożyć wierzch i boki tortu.
  • masa plastyczna 6. Ozdoby:
    Cukier puder przesiać. Dodać mleko i wymieszać. Stopniowo dodawać mleko i wyrabiać na plastyczną, twardą masę. Podzielić na części i zafarbować na kolor jaki potrzebujemy ( jeśli używamy barwnika w żelu to do porcji masy warto dodać około 1/2-1 łyżeczki mleka w proszku, aby masa miała odpowiednią strukturę).


    Na róże wyciąć kółeczka kieliszkiem. Zwinąć pierwszy krążek w pączek i nakładać kolejne płatki. Ozdoby układać na torcie ( ponownie jeśli używamy barwnika w żelu, to ozdoby ułożyć przed podaniem tortu, ponieważ dekoracje odrobinę puszczają kolor).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować