Tort bezowy ze śliwkami

  • wyświetlono: 1373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Blaty bezowe przełożone śliwkowym kremem z nutą cynamonową i paroma procentami. Niewielka ilość prażonych orzechów włoskich na wierzchu, wnosi nowy smak i aromat, więc nie można z nich rezygnować.

Mniam1

Składniki

BLATY BEZOWE:
7białek
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego

KREM ŚLIWKOWY:
500g śliwek węgierek
1/2 łyżeczki cynamonu
100ml śliwowicy
250g serka mascarpone
200g śmietanki 30%
garść orzechów włoskich

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy ze śliwkami

  • image-0yak7ay1. Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy ok 20cm. Jeden okręg narysowałam nieco mniejszy.

    Białka ubijać do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Kolejną porcję należy wsypywać, kiedy miksowany cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masa powinna być sztywna i lśniąca, bez odrobinek cukru. Nałożyć masę bezową do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Nie wypełniając całego, gdyż beza trochę urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i ustawić termoobieg z temperaturą 100*C. Suszyć przez 2godz. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając blaty bezowe na całą noc.
  • image-1960gpb2. KREM: Śliwki wypestkować i przełożyć do garnka. Podlać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Kiedy śliwki puszczą dużo soku i zaczną się rozpadać zmiksować blenderem przyprawiając cynamonem (ilość wg gustu). Wystudzić i połączyć z alkoholem. Odlać 1/4 szklanki sosu śliwkowego.
  • image-1ewjxtp3. Zimną kremówkę i serek mascarpone włożyć do misy miksera. Ubić na sztywno i delikatnie wmieszać mus śliwkowy. Dodając go stopniową do ubitej kremówki. Włożyć krem do rękawa cukierniczego.
  • image-29uefsf4. Blaty bezowe ostrożnie odkleić od papieru. Położyć pierwszy krążek na paterze, wycisnąć 1/3 kremu, polać odłożonym musem śliwkowym, przykryć krążkiem i powtórzyć czynność. Na górze powinien znaleźć się najmniejszy krążek. Wycisnąć resztę kremu i posypać orzechami, posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiorzechy włoskieśliwki węgierkibezytort bezowyalkoholNALEWKIsos śliwkowylekkie deseryprzepis_miesiąca1000jesienne owoceblaty bezowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: izaa_a

tort bezowo-kawowy....

Tort jest przepyszny!!!!

torcik

Dodane przez: marysiaz

Tort bezowy

Dzisiaj po raz pierwszy robilam...

Tort bezowy

Dodane przez: MonikaBe

Tort bezowy

Tort bezowy to bardzo smaczny deser,...

Tort bezowy

Dodane przez: ewcia84

TORT BEZOWY

Prosty tort, szybki do zrobienia,...

Tort  bezowy

Dodane przez: mariola1972

Tort bezowy

Zawsze miałam problem co zrobić...

Tort bezowy z kremem chałwowym

Dodane przez: anik9

Tort bezowy z kremem chałwowym na spodzie...

Przepis znalazłam na blogu "Śladami...