TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort z blatami bezowymi i kremem z mascarpone. Tort udekorowany żelkami, przysmakiem nie tylko dzieci.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • BEZA:
    -280 g. białek( były z 9 jajek)
    -450 g. cukru pudru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka octu

    KREM Z MASCARPONE:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -15 g. żelatyny
    -1/3 szklanka wody

    DEKORACJE :
    -150 g. żelków HARIBO- Złotych Misiów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort bezowy

Tort bezowy z żelkami haribo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 1. przygotowanie papieru- Na papierze do pieczenia namalować koło 24 cm. Obrócić papier i ułożyć na blaszce. Delikatnie natłuścić olejem to miejsce.Będzie łatwiej bezę odkleić.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem pudrem, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 3. Cześć przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki i nanieść bezę spiralnie w zaznaczone koło. Potem powierzchnię wyrównać.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 4. Resztę bezy włożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Zrobić rozetki wokół blatów bezowych i małe beziki.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 5. Włożyć dwie blachy do piekarnika nagrzanego do 100*C i suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz.
    Wystudzić w piekarniku, przy całkowicie uchylonych drzwiczkach.Potem delikatnie zdjąć beziki i na koniec blaty bezowe odkleić.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 6. Jeden blat bezowy ułożyć na paterze.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 7. krem-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z cukrem pudrem z serkiem i fixem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Połowę kremu wyłożyć na przygotowany blat bezowy.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 8. Przykryć drugim blatem i wyłożyć resztę kremu.
  • TORT BEZOWY Z ŻELKAMI HARIBO 9. Udekorować żelkami i schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować