Tort bezowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Efektowny, nie za słodki, idealny dla fanów bez. ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na trzy bezy:

    6 dużych białek
    szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    Owoce:

    500 g truskawek
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    500 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 arkusze papieru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Sosy Bita śmietana

Tort bezowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zamrażalnika wkładamy szklaną miskę.

    Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce, powoli cukier puder, aż masa stanie się gęsta i lepka.
    Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

    Trzy blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą wylewamy 1/3 masy białkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni, z termoobiegiem przez półtorej godziny. Po upieczeniu uchylamy delikatnie piekarnik.

    400 g truskawek szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Dosładzamy cukrem i podgrzewamy aż owoce puszczą sok. Wyłączamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

    Wyciągamy miskę z zamrażalnika, wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy aż śmietanka będzie gęsta.

    Jeden płat ciasta układamy na paterze, smarujemy bitą śmietaną, polewamy sosem truskawkowym, przykrywamy drugim płatem, smarujemy resztą śmietany i dekorujemy świeżymi truskawkami.

    Podajemy od razu.

Porady

Śmietanę i na płatach bezowych należy położyć tuż przed podaniem. Inaczej tort się rozpłynie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować