Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

  • wyświetlono: 527 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lekko kwaśny smak rabarbaru i truskawki równoważy słodka beza. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com

aga_ata
  • 120min

Składniki

Składniki na 4 blaty bezowe:

6 dużych białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Sos rabarbarowo - truskawkowy:

400 g rabarbaru
250 g truskawek
4 łyżki cukru
5 łyżek wody

Dodatkowo:

600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
kilka truskawek - do dekoracji

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami

  • beza1. Beza: Dwie płaskie blachy do pieczenia wyłożyć papierem lub matą teflonową.

    W misie miksera ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Na końcu dodać przesianą skrobię i sok z cytryny, zmiksować.

    Masę wyłożyć na przygotowane blaszki w postaci 4 okrągłych blatów bezowych o średnicy około 20 cm, po dwa na blaszce, zostawiając między nimi przerwę.

    Piec z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
  • 2. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie ma potrzeby obierania). Truskawki odszypułkować, przepołowić, wymieszać z rabarbarem.

    Do garnuszka wrzucić przygotowany rabarbar i truskawki, zasypać cukrem, zalać wodą. Przykryć, zagotować, co pewien czas mieszając. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, tylko do zmięknięcia rabarbaru. Jak tylko rabarbar zacznie się rozpadać, natychmiast zdjąć z palnika. Przełożyć na sitko, do odsączenia z soku i całkowitego wystudzenia. Schłodzić w lodówce. Odsączony sok wypić, można zachować kilka łyżek do polania gotowego tortu :-).

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  • 3. Na paterze umieścić pierwszy z blatów bezowych. Na wierzchu wyłożyć 1/4 ilości bitej śmietany i wyrównać, następnie 1/4 ilości sosu rabarbarowo - truskawkowego. Przykryć kolejnym blatem. Czynności powtarzać. Zakończyć na wierzchu bitą śmietaną i resztą sosu rabarbarowo - truskawkowego. Ozdobić truskawkami.

Porady

Przechowywać w lodówce.

Tort nie jest trwały, najlepiej przygotowywać go bezpośrednio przed podaniem. Zarówno blaty bezowe jak i sos rabarbarowo - truskawkowy można przygotować dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortTruskawkibezaRabarbar
 

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Dodane przez: joanna30

Rolada bezowa z truskawkami i mascarpone

Fantastyczna, delikatna beza z...

image-1njo0n4

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort truskawkowo-śmietankowy z musem z rabarbaru...

Okazja wyjątkowa więc i tort obowiązkowy....

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

Dodane przez: koma61

Tort bezowy z białą czekoladą i mascarpone

Deser bardzo kaloryczny, ale jest...

Tort bezowy Pavlova z mascarpone

Dodane przez: Kawcia

Tort bezowy Pavlova z mascarpone i brzoskwiniami

Prezentowany przeze mnie tort był...

image-1da2mk3

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Tort bezowy z orzechami i czekoladą

Obłędny w smaku tort, słodki i...

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Słodkie, chrupiące bezy przełożone...