Tort bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na puch. Następnie dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Delikatnie wymieszać.Wyciąć dwa koła z papieru do pieczenia o średnicy 30 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, a następnie wyłożyć na papier dwie bezy i włożyć do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i suszyć bezę przez godzinę i 10 minut/
2.Śmietanę ubić z cukrem i sokiem cytryny na puch
3.Na upieczoną, wystudzoną bezę dodać 1/4 część ubitej śmietany, na to wyłożyć owoce i 1/4 bitej śmietany, a następnie drugi blat bezy i 1/2 część bitej śmietany na to wyłożyć owoce. Udekorować listkami mięty, melisy i kwiatami
Porady
Bezę suszyć w temp. 140 stopni. Najlepiej zostawić do wystudzenia w piekarniku
Komentarze