TORT BEZOWY Z OWOCAMI

4.5 (171 ocen)

  • 2 godz.

PYSZNY DELIKATNY TORT BEZOWY WYŚMIENITY NA NIEDZIELNE RODZINNE SPOTKANIA

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 6 białek
    - 1 i 1/4 szkl. drobnego cukru
    - czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    - łyżka octu winnego lub soku z cytryny

    Krem:
    - 1/2 litra śmietanki (36%)
    - 3 łyżki cukru pudru
    - sok z cytryny
    - 1/2 kg świeżych owoców sezonowych
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na puch. Następnie dodawać stopniowo cukier. Gdy masa będzie sztywna dodać mąkę ziemniaczaną i łyżkę octu winnego lub soku z cytryny. Delikatnie wymieszać.Wyciąć dwa koła z papieru do pieczenia o średnicy 30 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, a następnie wyłożyć na papier dwie bezy i włożyć do piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140 stopni i suszyć bezę przez godzinę i 10 minut/
  • 2. Śmietanę ubić z cukrem i sokiem cytryny na puch
  • 3. Na upieczoną, wystudzoną bezę dodać 1/4 część ubitej śmietany, na to wyłożyć owoce i 1/4 bitej śmietany, a następnie drugi blat bezy i 1/2 część bitej śmietany na to wyłożyć owoce. Udekorować listkami mięty, melisy i kwiatami

Porady

Bezę suszyć w temp. 140 stopni. Najlepiej zostawić do wystudzenia w piekarniku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować