Tort bezowy z masą kawową

  • wyświetlono: 1968 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealnie pasuje do kawy po obiedzie

Składniki

Ciasto : 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 40 dkg cukru pudru, cukier waniliowy, 8 białek

Masa kawowa : 8 żółtek, 20 dkg cukru, 20 dkg masła, 1/2 szklanki naparu z kawy

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy z masą kawową

  • 1. Ubić białka na sztywno, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę. Podzielić na 3 części. Tortownicę wyłożyć pergaminem. Dwa placki rozprowadzić na równą powierzchnię, trzeci wycisnąć przez szprycę zachowując ozdobny kształt. Piec osobno w temperaturze 130 stopni przez 30 minut.

    Żółtka utrzeć z cukrem, zaparzyć je mocnym naparem kawy i ucierać na parze, aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Dodać utarte na pianie masło, wymieszać. Przełożyć tort kremem.

Porady

Użyć tortownicę o średnicy 24 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bezowe

Dodane przez: Mniam1

Deser bezowy z kremem kawowym

Słodki deser bezowy z płatkami...

Biszkopt z masą kawową

Dodane przez: danusia19671

Biszkopt z masą kawową

Przepis mam z jakiejś kolorowej...

Tort pieczony na patelni z masą kawową

Dodane przez: juchab

Tort pieczony na patelni z masą kawową

Warto spróbować!

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI

Dodane przez: duszek

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI

Za oknem szaro i smutno.Na poprawę...

tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: mariosylwia

Tort bezowy z truskawkami

:-) Gorąco polecam ten tort bezowy...

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

Dodane przez: gabrielanajder

TORT BEZOWY Z OWOCAMI

PYSZNY DELIKATNY TORT BEZOWY WYŚMIENITY...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE