Tort bezowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie ubijając dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy min. 20 min., aż cały cukier zostanie dodany i rozpuszczony w ubitych białkach.
Przygotowujemy 2 blaszki i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na arkuszach papieru rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm. Papier kładziemy na blachach wysmarowanych masłem. Na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany.
Piec w 130 st.C z termoobiegiem przez min. 3 h.
Mieszamy serek mascarpone z cukrem, skórką i sokiem z limonki.
Ubijamy śmietankę i powoli dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem.
Na jednym z blatów bezowych nakładamy połowę kremu, wykładamy maliny i delikatnie wciskami w krem. Drugi blat od dołu smarujemy cienko kremem, składamy, kładąc na malinach.Na wierzchnim blacie, na środku, rozsmarowujemy resztę kremu i układamy na nim garść malin.
Komentarze