Tort bezowy z malinami

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Spróbujcie oryginalnego aromatu z limonki w kremie z mascarpone. Piękne połączenie bieli i różu malin w efektownym torciku.

  • 6 godz.

Składniki:

  • beza:

    5 białek
    250 g cukru pudru
    szczypta soli

    krem:

    250 g serka mascarpone
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    skórka otarta z połowy limonki
    sok z 1/2 limonki
    350 g umytych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie ubijając dodajemy stopniowo cukier puder. Ubijamy min. 20 min., aż cały cukier zostanie dodany i rozpuszczony w ubitych białkach.
    Przygotowujemy 2 blaszki i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na arkuszach papieru rysujemy 2 okręgi o średnicy około 23 cm. Papier kładziemy na blachach wysmarowanych masłem. Na każdy okrąg nakładamy taką samą ilość piany.
    Piec w 130 st.C z termoobiegiem przez min. 3 h.
    Mieszamy serek mascarpone z cukrem, skórką i sokiem z limonki.
    Ubijamy śmietankę i powoli dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolity krem.
    Na jednym z blatów bezowych nakładamy połowę kremu, wykładamy maliny i delikatnie wciskami w krem. Drugi blat od dołu smarujemy cienko kremem, składamy, kładąc na malinach.Na wierzchnim blacie, na środku, rozsmarowujemy resztę kremu i układamy na nim garść malin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować