Tort bezowy z kremem mocno czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier ciągle ubijając, pod koniec dodajemy mąkę i ocet.
2.Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa spody z tortownicy o średnicy 26cm, ubitą pianę nakładamy łyżką na narysowane okręgi i równomiernie rozkładamy.
3.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temp. do 150 stopni, bezy pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy.
4.Czekoladę siekamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę, mieszamy tak długo aż czekolada się rozpuści. Powstały krem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
4.Czekoladę siekamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę, mieszamy tak długo aż czekolada się rozpuści. Powstały krem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
5.Schłodzoną śmietanę ubijamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Dekorujemy pierwszy spód i obkładamy owocami, przykrywamy drugim spodem i ponownie dekorujemy kremem oraz owocami.
Komentarze