Tort bezowy z kremem mocno czekoladowym

4.99 (173 ocen)

Tort zrobiłam na 2 urodzinki mojego siostrzeńca, który zażyczył sobie tort "cekoladowy"

Składniki:

  • Beza:
    6 białek
    370 g cukru
    szczypta soli
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki octu winnego
    Krem:
    500 g śmietanki kremówki 36 %
    200 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    Owoce:
    2 banany
    kilka winogron
    1 brzoskwinia
    ½ słoika konfitury brzoskwiniowej
Wystaw ocenę:

4.99 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy z kremem mocno czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier ciągle ubijając, pod koniec dodajemy mąkę i ocet.
  • 2. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa spody z tortownicy o średnicy 26cm, ubitą pianę nakładamy łyżką na narysowane okręgi i równomiernie rozkładamy.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, wkładamy bezę i od razu zmniejszamy temp. do 150 stopni, bezy pieczemy ok. 1 godziny. Studzimy.
    4.Czekoladę siekamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę, mieszamy tak długo aż czekolada się rozpuści. Powstały krem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Czekoladę siekamy. Śmietanę mocno podgrzewamy i wrzucamy do niej czekoladę, mieszamy tak długo aż czekolada się rozpuści. Powstały krem wkładamy na kilka godzin do lodówki.
  • image-25wmmp4 5. Schłodzoną śmietanę ubijamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Dekorujemy pierwszy spód i obkładamy owocami, przykrywamy drugim spodem i ponownie dekorujemy kremem oraz owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (191 ocen)

Tort bezowy

To może cię zainteresować