Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Uwielbiam bezę a tort bezowy kojarzy mi się z dzieciństwem, ponieważ moja mama bardzo często piekła taki torcik kiedy byłam mała. W te święta to ja kolejny raz upiekłam jeden z naszych ulubionych torcików z pysznym kremem kajmakowym z dodatkiem orzechów pekan. Tort jest mega słodki, ale też mega pyszny. Polecam :)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Blaty bezowe
    – 6 białek
    – 300g drobnego cukru
    – 1 łyżeczka soku z cytryny
    – 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    – szczypta soli
    – 30g orzechów pekan

    Krem kajmakowy:
    – 250g serka mascarpone
    – 125ml śmietanki 30% (bardzo zimnej)
    -150g masy kajmakowej
    – 30g orzechów pekan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort bezowy

Tort bezowy z kremem kajmakowym i pekanami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce), jednocześnie cały czas długo ubijać, aż cały cukier się rozpuści. Gdy piana będzie błyszcząca i gęsta dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i miksować jeszcze przez minutę. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
    Dwie blachy z piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Pianę podzielić pomiędzy dwie blachy do pieczenia tworząc okręgi o średnicy ok. 24cm. Wstawić do piekarnika (na wyższy i niższy poziom) uprzednio nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem.
    Piec przez pięć minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni z termoobiegiem i piec przez 1 godzinę i 30 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić blaty na około 15 minut. Następnie wyjąć blaty bezowe z piekarnika i całkowicie ostudzić.

    Mascarpone, bardzo zimną śmietankę kremówkę i kajmak ubijać razem przez około 2 minuty na puszysty krem. Następnie dodać posiekane orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim blatem i udekorować wg uznania. Ja udekorowałam kakao i pekanami. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Orzechy pekan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować