TORT BEZOWY Z KREMEM CZEKOLADOWYM

5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mam dziś dla Was przepis na obłędny Tort bezowy z kremem czekoladowym! Prawdziwa rozpusta i uczta dla podniebienia. Idealny na urodziny! Słodką bezę przełamałam wiśniami i delikatnym kremem czekoladowym. Ten tort przygotowałam z okazji urodzin mojego męża.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BEZE:
    6 białek z dużych jaj
    300 g drobnego cukru
    50 g brązowego cukru
    1 łyżeczka białego octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY KREM:
    250 g serka mascarpone
    200 g czekolady deserowej
    100 g czekolady mlecznej
    350 ml śmietany kremówki 36%
    opcjonalnie brązowy barwnik spożywczy

    SKŁADNIKI NA SOS WIŚNIOWY:
    500 g wiśni z kompotu
    1 ½ – 2 łyżki cukru
    30 ml wódki wiśniówki
    30 ml wody
    ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

    DODATKOWO:
    Czekoladowe praliny i czekoladki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tort bezowy

Tort bezowy z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE BEZY:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przygotowujemy dwie duże blachy (najlepiej te z piekarnika), które wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysowujemy 3 okręgi (od największego do najmniejszego – największy ma u mnie średnice ok. 18 cm). W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy biały i brązowy cukier, cały czas ubijając. Na koniec gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Ja podzieliłam pianę na 3 części – do pierwszej dodałam 4-5 kropelek barwnika czekoladowego, do drugiej 2-3, a do trzeciej nie dodałam wcale.

    Pianę wykładamy na narysowane okręgi. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i suszymy bezy przez 120-130 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie, po bokach i w samym środku pozostaną wilgotne.

    Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy bezy do wystygnięcia.
  • 2. PRZYGOTOWANIE SOSU WIŚNIOWEGO:
    250 g wiśni odsączamy i odkładamy. Pozostałe przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i wiśniówkę i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do wiśni. Energicznie mieszamy i gotujemy kilka chwil aż sos zgęstnieje. Jeśli chcemy gładki sos blendujemy go na koniec.
  • 3. PRZYGOTOWANIE KREMU:
    Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i deserową i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne aby nie zagotować śmietanki!

    Masę studzimy i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny żeby się schłodziła. Następnie przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy kilka minut pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce serek mascarpone. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem.

    Krem dzielimy na trzy części i przekładamy nim każdy bezowy blat, następnie posypujemy go odłożonymi wiśniami i skrapiamy zimnym sosem. Na wierzch nakładamy pozostały krem, polewamy sosem i dekorujemy czekoladowymi pralinami i czekoladkami.

    Tort przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować