Tort bezowy "Vacherin"

  • wyświetlono: 309 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tort to pojemnik bezowy na krem. Składa się z dwóch pierścieni bezowych, położonych na blat bezowy.Nadziany kremem z mascarpone z borówką amerykańską. Przykryty blatem bezowym w kratce i udekorowany. Tylko wykonanie tortu podpatrzyłam w książce :100 Najsłynniejszych Wypieków Świata. Beza, krem i dekoracja to moja inspiracja.

Babcia Tereska
  • 15 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

BEZA:
-280 g. białek( były z 9 jajek)
-450 g. cukru pudru
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka octu

KREM Z MASCARPONE:
-330 ml. śmietanki 30 %
-750 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-250 g. borówki amerykańskiej

DEKORACJA:
-1 łyżeczka kakao
-4 kiście czerwonej porzeczki
-kilka większych borówek amerykańskich
-świeża mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Tort bezowy "Vacherin"

  • Tort bezowy "Vacherin"1. przygotowanie papieru- Na papierze do pieczenia namalować koło 18 cm. Obrócić papier i ułożyć na blaszce. Delikatnie natłuścić olejem, będzie łatwiej bezę odkleić.
  • Tort bezowy "Vacherin"2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce dodawanym cukrem pudrem, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać ocet i zmiksować.
    Cześć przełożyć do rękawa cukierniczego bez tylki i nanieść 1 bezę spiralnie w zaznaczonym kole. Zrobić dwa okręgi i jedną kratkę w kole. Resztę przełożyć do woreczka ze tylką i wycisnąć beziki.
  • Tort bezowy "Vacherin"3. Włożyć dwie blachy do piekarnika nagrzanego do 150*C i od razu zmniejszyć do 100*C. Suszyć z termoobiegiem przy minimalnie uchylonych drzwiczkach, ok.3-4 godz.(ja włożyłam patyczek od szaszłyków.)
    Wystudzić w piekarniku, przy całkowicie uchylonych drzwiczkach.Najlepiej pozostawić tak w piekarniku na całą noc.
    Potem delikatnie zdjąć beziki i na koniec blaty bezowe i pierścienie odkleić.
  • Tort bezowy "Vacherin"4. krem-Zmiksować śmietankę z kremem w proszku, w/g wskazówek na opakowaniu. Dodawać porcjami serek i zmiksować. Trochę przełożyć do woreczka cukierniczego bez tylki. Zrobić kleks na paterze i ułożyć cały blat bezowy.
  • Tort bezowy "Vacherin"5. Wokół kraju zrobić szlaczek z kremem.
  • Tort bezowy "Vacherin"6. Położyć na tym szlaczku, jeden pierścień. Na nim też nanieść szlaczek z kremem.
  • Tort bezowy "Vacherin"7. Ułożyć drugi pierścień i tak jak w poprzednim, nanieść szlaczek kremu.
  • Tort bezowy "Vacherin"8. Do reszty kremu wmieszać umytą i wysuszoną borówkę. Tym kremem nadziać pojemnik bezowy.
  • Tort bezowy "Vacherin"9. Ułożyć kratkę bezową i docisnąć.
  • Tort bezowy "Vacherin"10. Środek tortu minimalnie oprószyć kakao przez sitko.
  • Tort bezowy "Vacherin"11. Udekorować owocami i miętą.
  • Tort bezowy "Vacherin"12. Ja dodatkowo udekorowałam też bezikami. Tort przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

borówka amerykańskaczerwona porzeczkakrem z mascarponeTort bezowy Vacherin

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy

Dodane przez: ewcia84

TORT BEZOWY

Prosty tort, szybki do zrobienia,...

Tort bezowy

Dodane przez: CzujęMiętę

Tort bezowy

Tort bezowy z truskawkami, z masą...

tort bezowy z truskawkami

Dodane przez: mariosylwia

Tort bezowy z truskawkami

:-) Gorąco polecam ten tort bezowy...

tort bezowy

Dodane przez: Brenia

Tort bezowy

Prawdziwie słodka uczta, tort bezowy...

Tort bezowy

Dodane przez: Mniam1

Bezowy tort rabarbarowo-malinowy

Słodki torcik bezowy z pysznym...

Tort  bezowy

Dodane przez: mariola1972

Tort bezowy

Zawsze miałam problem co zrobić...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE