Tort bezowy o smaku kawy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Tort bezowy jest ponadsezonowy. Nieważne czy to lato czy zima, smakuje tak samo dobrze. Zimą najlepszy jest z kremem lemon curd, a latem z owocami. Beza smakuje ze wszystkimi owocami, ale dobrze, jak są kwaskowe, bo neutralizują jej słodycz.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Beza
    • 8 białek z dużych jajek
    • 450 g cukru
    • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki octu
    Krem
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 250 ml serka mascarpone
    • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy - 400 g
    • borówka amerykańska do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort bezowy

Tort bezowy o smaku kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    • Białka ubić na sztywno.
    • Dodawać po kilka łyżek cukru, cały czas ubijając.
    • Masa ma być sztywna i nie spadać z łyżki.
    • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
    • Narysować na papierze do pieczenia 2 koła o średnicy dużego talerza i rozłożyć po równo białka.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 st.C i piec przez 30 minut każdy blat osobno.
    • Zmniejszyć temperaturę do 100 st.C i suszyć obie bezy razem na dwóch poziomach przez 3 godziny.
  • 2. Krem
    • Zmiksować masę kajmakową z serkiem mascarpone.
    • Śmietanę ubić na sztywno.
    • Na tortownicy ułożyć jeden upieczony blat bezowy i rozłożyć na wierzchu krem. Odłożyć trochę do dekoracji.
    • Przykryć drugą bezą i wycisnąć szprycą krem.
    • Udekorować owocami i można od razu podawać.

Porady

Beza Pavlova to jeden blat bezowy z bitą śmietaną i owocami, a tort to już 2-3 blaty bezowe z cięższym kremem, np. na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować