TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort bezowy z orzechami i krakersami solonymi. Tort z kremem mascarpone i sosem toffi. Tort bardzo pyszny, moja rodzina taki uwielbia.

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • bezy:
    -300 g. białek (dałam mrożonych, ale po odmrożeniu)
    -400 g. cukru pudru
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej

    krem:
    -500 g. serka mascarpone
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -2 łyżki cukru pudru
    -3 łyżki masła orzechowego
    -1 krem śmietankowy do tortów
    -1 śnieżka

    posypka:
    -100 g. krakersów solonych-rozkruszonych
    -80 g. migdałów prażonych-pokrojonych
    -300 g. orzechów ziemnych, smażonych i solonych-pokrojonych
    -70 g. orzeszków z solą
    -100 g.tartych orzechów włoskich
    -80 g. sezamków w karmelu


    sos toffi:
    -300 g. masy krówkowej
    -100 ml.śmietanki 30 %
    -1 łyżka masła orzechowego

    -50 g. płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort bezowy o nucie słonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 1. Na dwóch blaszkach, ułożyć papier do pieczenia i narysować 4 koła.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce cukru pudru, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć wokół narysowanych kół i zapełnić ich środki. Jak zostanie to ten rękaw cukierniczy włożyć do drugiego ale z ozdobną tylką 1M. Zrobić beziki a na blatach bezowych rozetki. Włożyć dwie blaszki do piekarnika nagrzanego do 100* i suszyć 2,5 godz.z termoobiegiem.Małe beziki można wyjąć a blaty niech przestygną w lekko uchylonym piekarniku.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 3. Po wysuszeniu, delikatnie odkleić od papieru. Przechowywać w suchym miejscu.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 4. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 5. masa- Śmietankę ubić z pudrem i serkiem.Następnie zmiksować z kremem w proszku i śnieżką. Krem podzielić na cztery części.
    Jedną częścią posmarować blat bezowy, który jest ułożony na paterze.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 6. Posypać wymieszaną, trzecią częścią posypki.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 7. Polać 1/4 sosu toffi,najpierw podgrzanego z masłem i mlekiem a potem ostudzonego.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 8. Z drugim blatem jak i trzecim, postąpić tak samo.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 9. Czwarty blat ułożyć na górze tortu. Posmarować resztą kremu i polać sosem.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ 10. Posypać tylko płatkami migdałowymi uprażonymi. Udekorować bezikami i polać resztą sosu. Przechowywać w lodówce.
    Taki tort najlepszy jest na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować