TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort bezowy z orzechami i krakersami solonymi. Tort z kremem mascarpone i sosem toffi. Tort bardzo pyszny, moja rodzina taki uwielbia.

Babcia Tereska
  • 12 porcje
  • 250min
  • Średni

Składniki

bezy:
-300 g. białek (dałam mrożonych, ale po odmrożeniu)
-400 g. cukru pudru
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżka mąki ziemniaczanej

krem:
-500 g. serka mascarpone
-500 ml. śmietanki 30 %
-2 łyżki cukru pudru
-3 łyżki masła orzechowego
-1 krem śmietankowy do tortów
-1 śnieżka

posypka:
-100 g. krakersów solonych-rozkruszonych
-80 g. migdałów prażonych-pokrojonych
-300 g. orzechów ziemnych, smażonych i solonych-pokrojonych
-70 g. orzeszków z solą
-100 g.tartych orzechów włoskich
-80 g. sezamków w karmelu


sos toffi:
-300 g. masy krówkowej
-100 ml.śmietanki 30 %
-1 łyżka masła orzechowego

-50 g. płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania przepisu:

TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ

  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ1. Na dwóch blaszkach, ułożyć papier do pieczenia i narysować 4 koła.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ2. beza-Białka powinny mieć temperaturę pokojową i być czyste, bez odrobinki żółtka.Ubijać w suchej misce metalowej albo szklanej.Białka ubić ze szczyptą soli i po łyżce cukru pudru, na szklistą masę.Przesiać mąkę, wlać sok i zmiksować.
    Przełożyć do rękawa cukierniczego, bez tylki. Wycisnąć wokół narysowanych kół i zapełnić ich środki. Jak zostanie to ten rękaw cukierniczy włożyć do drugiego ale z ozdobną tylką 1M. Zrobić beziki a na blatach bezowych rozetki. Włożyć dwie blaszki do piekarnika nagrzanego do 100* i suszyć 2,5 godz.z termoobiegiem.Małe beziki można wyjąć a blaty niech przestygną w lekko uchylonym piekarniku.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ3. Po wysuszeniu, delikatnie odkleić od papieru. Przechowywać w suchym miejscu.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ4. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ5. masa- Śmietankę ubić z pudrem i serkiem.Następnie zmiksować z kremem w proszku i śnieżką. Krem podzielić na cztery części.
    Jedną częścią posmarować blat bezowy, który jest ułożony na paterze.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ6. Posypać wymieszaną, trzecią częścią posypki.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ7. Polać 1/4 sosu toffi,najpierw podgrzanego z masłem i mlekiem a potem ostudzonego.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ8. Z drugim blatem jak i trzecim, postąpić tak samo.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ9. Czwarty blat ułożyć na górze tortu. Posmarować resztą kremu i polać sosem.
  • TORT BEZOWY O NUCIE SŁONEJ10. Posypać tylko płatkami migdałowymi uprażonymi. Udekorować bezikami i polać resztą sosu. Przechowywać w lodówce.
    Taki tort najlepszy jest na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

 

Tagi

blaty biszkoptowetort z kremem mascarponeTort bezowy słonytort z solonymi orzechamitort z sosem toffi

Komentarze

Podobne przepisy

Tort bezowy Ferrero Rocher

Dodane przez: asia nowakowska

Tort bezowy Ferrero Rocher

Idealnie kruchy i rozpływający...

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady i mięty

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort bezowy z owocami i kremem z białej czekolady...

Jestem wielbicielką białej czekolady...

RAFAELLO na słonych krakersach

Dodane przez: kiciax1

RAFAELLO na słonych krakersach

pyszne, proste i znane wszystkim...

Sernik słodko- słony.

Dodane przez: patisonwkuchni

Słodko- słony sernik.

To jest chyba najlepszy sernik...

bezowa krówka

Dodane przez: mariosylwia

Bezowa krówka

:-) Gorąco polecam (-:

Bezowy orzechowiec

Dodane przez: rzelkazag

Bezowy orzechowiec

Przepis wypróbowałam na święta....