1.Blaty bezowe:
Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywną masę (uważając by nie przebić białek). Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać kakao i delikatnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.
Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować 3 okręgi, np. od średniej wielkości talerzyka deserowego. Na nie powykładać masę bezową. Masę wykładać w sporych odstępach od siebie (bezy rosną w trakcie pieczenia).
Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 godz. 45 min do 2 godzin. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
2.masa adwokatowa:
Do naczynia przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubijać do otrzymania gęstej, sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
Do masy wlewać po łyżce likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinnien powstać gęsty krem.
3.Wykonanie:
1. Blat bezowy polać gdzie niegdzie masą krówkową i nałożyć 1/3 kremu, na krem posypać część posiekanych orzechów.
2. Z kolejnymi blatami postąpić tak samo układając jeden na drugim tworząc tort.
Wierzch dodatkowo można przyozdobić połówkami orzechów.
Komentarze