1.Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni (przed ubijaniem). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno mikserem.Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny jabłkowy. Papier do pieczenia rozłożyć na dwie formy do pieczenia. Ubitą bezę podzielić na 2 części i rozsmarować na formach na dwa równe spody do tortu. Ciasto piec w temperaturze 125 stopni przez 1,5 godziny i pozostawić w wyłączonym piekarniku na cały dzień lub noc.
2.Zimną śmietankę ubić. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
3.Gotową masą podzielić na pół. Pierwszą połową posmarować jedną z części bezy, następnie delikatnie przykryć drugim plackiem bezowym i wierzch również posmarować pozostałą masą. Tort udekorować ulubionymi owocami.
Porady
W celu uzyskania bardziej dekoracyjnego tortu, wierch dekorować masą za pomocą szprycy cukierniczej.
Komentarze