Tort bezowy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Beza z wierzchu jest chrupiąca a w środku delikatnie puszysta. Uzupełnieniem bezy jest krem, który połączony z owocami przełamuje słodkość bezy. Całość idealnie się komponuje i rozpływa w ustach.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek
    łyżka drobnego cukru
    łyżeczka mąki ziemniaczanej
    250g serka mascarpone
    250ml śmietany kremówki 36%
    ok. 500g owoców sezonowych np.jagody, winogrona

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort bezowy 1. Białka ubijamy na sztywno a pod koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Bezę wykładamy na blaszkę o średnicy 25/25cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i pieczemy w temp.170C przez ok. 15min później temp. zmniejszamy do 150C i pieczemy przez 50min. Po ostudzeniu bezy ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy serek mascarpone łącząc go ze śmietaną, aby powstał krem. Na ostudzoną bezę nakładamy krem i z wierzchu dekorujemy owocami. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy