1.Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając. Na koniec dodaj mąkę i miksuj przez około minutę. Masa ma być gęsta i gładka. Podziel bezę na 3 części i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia.
2.Ubij śmietanę na sztywną pianę, następnie dodaj serek mascarpone, cukier i dokładnie zmiksuj. Jeśli krem nie jest zbyt gęsty, warto dodać fix, by usztywnić masę.
3.Krem podziel na 3 części. Na pierwszy krążek połóż masę, dodaj pokrojone owoce, przykryj kolejnym krążkiem. Dalej postępuj tak samo. Na wierzch zetrzyj czekoladę.
Porady
Jeśli nie możesz upiec 3 blatów bezy jednocześnie, przygotuj każdą część masy oddzielnie, ponieważ beza nie może czekać na upieczenie zbyt długo.
Komentarze