Tort bezowy

5 (199 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Dzisiaj po raz pierwszy robilam beze, efekt tak mnie zadowolil, ze az musze sie pochwalic. Wyszla chrupiaca z wierzchu i delikatna od srodka :)))

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Beza:
    5 bialek
    230 g cukru
    szczypta soli
    1 mala lyzeczka octu winnego
    1 lyzka maki ziemniaczanej

    Krem waniliowy:
    300 ml smietanki kremowki 30%
    2 smietanfixy
    cukier waniliowy
    ok 5 truskawek

    Do dekoracji:
    ok 10 truskawek
    tabliczka czekolady
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Tort bezowy

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka ze szczypta soli ubijac ok 7-10 minut. Po tym czasie dodawac po 1 lyzce cukru i caly czas ubijac. Na koniec dodac make, ocet winny i pare razy zamieszac mikserem. Gotowa mase bezowa podzielic na 2 czesci i wylac na blache do pieczenia (stworzyc 2 krazki). Piec przez ok 5 minut w temp. 180*C, a nastepnie przez ok 90 min w 150*C
  • 2. Smietanke 30% ubic ze smietanfixem, cukrem waniliowym, dodac pokrojone drobno truskawki i miksowac tak, zeby krem zrobil sie delikatnie czerwony.
  • 3. Kiedy beza sie upiecze, uchylic piekarnik i poczekac az beza calkiem ostygnie. Przelozyc ja powstalym kremem, udekorowac wg uznania - ja uzylam truskawek i roztopionej w kapieli wodnej mlecznej czekoladzy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować