1.Bialka ze szczypta soli ubijac ok 7-10 minut. Po tym czasie dodawac po 1 lyzce cukru i caly czas ubijac. Na koniec dodac make, ocet winny i pare razy zamieszac mikserem. Gotowa mase bezowa podzielic na 2 czesci i wylac na blache do pieczenia (stworzyc 2 krazki). Piec przez ok 5 minut w temp. 180*C, a nastepnie przez ok 90 min w 150*C
2.Smietanke 30% ubic ze smietanfixem, cukrem waniliowym, dodac pokrojone drobno truskawki i miksowac tak, zeby krem zrobil sie delikatnie czerwony.
3.Kiedy beza sie upiecze, uchylic piekarnik i poczekac az beza calkiem ostygnie. Przelozyc ja powstalym kremem, udekorowac wg uznania - ja uzylam truskawek i roztopionej w kapieli wodnej mlecznej czekoladzy.
Komentarze